Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den här texten är inget för småbarn

Den här Upptakten är inget ni ska läsa högt för dem som inte kan läsa själva. Den innehåller hemligheter. En del så dunkla att jag knappt vågar tänka dem. Tjatar de ändå och kommer där med nallen och försöker krypa upp i knät, mota dem då och säg att det kanske är dags att kissa och borsta tänderna.

OK. Ligger de nu kan vi snacka allvar.

Den tid man som förälder nu har framför sig är en av de bästa, och något av det bästa är att den återkommer varje år, punktligt som Stockholmsexpressen. Så sa man i alla fall förr i tiden, men i takt med allt mer försenade tåg måste man skapa nya liknelser.

Sluta babbla nu och kom till saken, tänker ni. Men gafflandet har en alldeles särskild anledning. De små har nog somnat vid det här laget och vi vuxna kan snacka allvar.

Det har dragit ihop sig till den klassiska tomtehotartiden. Julen ligger så nära nu att det är dags att plocka fram det tunga tomteartilleriet.

I vanliga fall, i typ juni och juli får man inte lura ungarna. Men nu har det öppnats helt nya möjligheter. Om en månad är det för sent, så det gäller att passa på.

Känner ni igen scenariot? Ni är sena hem från dagis då du kommer på att en liter mjölk skulle göra middagen komplett. Din unge anser att det inte är så viktigt utan siktar istället in sig på några sega och sura bilar. Men du vill komma hem någon gång och tycker inte att det är någon vidare idé att förstöra aptiten med godis. Du säger nej och får ett illvrål till svar.

Det är nu du har chansen att plocka fram esset ur rockärmen.

"Jag tyckte jag såg tomten smyga omkring borta vid osthyllan", viskar du med en räv stor som en ponny bakom örat och fortsätter: "Han håller koll nu innan jul så att barnen är snälla och inte gormar efter godis."

I alla fall funkade det här perfekt då jag hade småbarn – det börjar bli så länge sedan nu så att eventuella trotsade lagrum säkert är preskriberade vid det här laget. 

Det är inte enbart då du krampaktigt håller en gastande blåskriken arvtagare i armen i snabbköpet som det här funkar. Vid i stort sett alla prekära situationer går nån variant av tomtehotet att använda.

Har ni som föräldrar tänkt ha en mysig barnfri kväll (ja, man behöver faktiskt såna) och den som borde kissa och borsta tänderna ser piggare ut än en mört. Hala fram tomten och låt honom göra jobbet. Han kan ha smugit runt i närheten av tvättstugan, flaggstången, hundkojan, garaget, vid den stora björken ute på gården.

Ja, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Men kom ihåg. Om en månad är det för sent.