Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den förnybara elens möjligheter måste tillvaratas

Richard Bernström skriver i en replik den 9/8 till vår artikel att det är ett problem att kolkraften ökar i Europa.

Vi är helt överens med Bernström om att kolkraften måste minska och det är just därför vi vill se en snabb utbyggnad av den förnybara elen. Bernström hävdar att svensk elproduktion inte ger några utsläpp och att investeringar i vindkraft i Sverige därför inte skulle minska klimatpåverkan. Det stämmer inte. Bernström bortser från att det på dagens allt mer integrerade Nordeuropeiska elmarknad har allt mindre betydelse var elproduktionen sker. På Nord Pool, den gemensamma marknadsplatsen för elhandel i Norden, är drygt 30 procent av elen producerad av fossila kraftslag som till exempel kol. I Europa är motsvarande siffra över 50 procent. Behovet och efterfrågan på förnybar el är således stor. Den vindkraftsel som produceras i Sverige kan alltså göra stor klimatnytta i det gemensamma elsystemet, genom export av överskottsproduktion.

Sverige är dessutom ett av de länder i Europa där det är billigast att producera förnybar el, vilket attraherar utländskt kapital och möjliggör industriell tillväxt. Även export av förnybar el kan ge betydande intäkter. Med 4 000 moderna vindkraftverk skulle Sverige kunna producera 30 TWh vindkraftsel år 2020, vilket motsvarar cirka 20 procent av den svenska elanvändningen.

I Tyskland, som har mindre landyta än Sverige, nio gånger så många invånare och sämre vindlägen, finns det fler än 22 000 vindkraftverk. Bernström har rätt när han påpekar att transporter, industrier, jordbruk och avskogning står för en stor andel av växthusgasutsläppen. Vindkraften kan självklart inte vara den enda lösningen på klimathotet.

Men att det finns stora utsläpp i andra sektorer är ett dåligt argument för att inte tillvarata möjligheterna att minska elproduktionens klimatpåverkan. Ingen kan ensam bromsa klimatförändringen, men alla kan göra något. Att köpa andelar i vindkraftverk eller investera i solceller är en möjlighet för många att dra sitt strå till stacken för att minska behovet av kolkraft och bidra till att klimatmålen uppnås.

Linda Burenius Magnusson, vd för O2: s vindkraftskooperativ

Pär Holmgren, meteorolog, författare och föreläsare i klimatfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel