Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den enes skräp är den andres skatt

Den nationella klädbytardagen fick många att göra en djupdykning längst in i sina garderober.

För några blev en tröja de tröttnat på biljetten till en byxa som någon annan kanske glömt att de hade.

Klädbytardagens logik är enkel. För varje klädesplagg du lämnar in får du en biljett som du kan köpa andras kläder för.

Plagg byts mot plagg och kläder som legat orörda i den enes byrålåda i flera år visar sig ofta vara ett fynd för den andre.

– Jag behöver göra ett klädbyte så jag lämnade in fem tröjor som jag inte använt på länge, säger Linnea Ingelsson som besökte klädbytardagen på Tingshuset i Östersund tillsammans med Eloina Savve.

– Sedan vet jag inte riktigt vad jag vill ha i stället, men jag letar efter mysiga kläder, säger hon.

Det är Naturskyddsföreningen som håller i klädbytardagen varje vår. I år på 100 platser i hela landet och i Jämtland var det i Östersund och Järpen man kunde fräscha upp sin garderob.

Sammanlagt dök 132 klädbytare upp. 85 i Östersund och 47 i Järpen.

– Jag tror det är fjärde våren som vi anordnar det här, men det brukar vara så populärt att vi kör en gång på hösten också, säger Cissi Hinderson från Naturskyddsföreningens Östersundskrets.

När alla bytt åt sig de kläder de är intresserade av blir det alltid några plagg över.

– De lämnar vi till Kupan (Röda korset). Vi hade 156 utlösta plagg så det blev inte så mycket över ändå, säger Ulrika Persdotter Dahlberg som höll i klädbytardagen i Järpen.