Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den dolda stadens julkalender: del 22

Annons

Plats: Råskillnadsvägen, Lugnvik Tid: 1964

På den tiden, runt 1964, var det rätt vanligt att vi ungdomar hyrde möblerade rum. Mitt boende var ett rum på övervåningen i en villa på Råskillnadsvägen i Lugnvik.

Jag hade fått ett vikariat på Frösö Sjukhus, som pottbiträde, outbildad men med uppgift att utföra enklare arbete.

Busstrafiken var inte igång en tidig söndag, så det blev att promenera mellan Lugnvik och Frösön, för att kunna ta mig till arbetet i tid. Gamla landsvägen blev mitt promenadstråk och trafiken var inte speciellt intensiv en tidig söndagsmorgon.

Hörde att det kom en bil bakifrån och satte upp tummen, för att kanske få en lift en bit in mot stan ...

Bilen stannade och jag hann se på registreringsskylten att ekipaget kom från Sundsvall, för numret började med ett Y. I folkmun kallades Y-registrerade bilister för klyktattare vilket inte var så vackert, men en viss hatkärlek fanns väl mellan dem och Z-jämtarna.

Nåväl. Jag blev glad för att få skjuts, men blev lite fundersam när jag tog en närmare titt på chauffören av jänkaren. Orakad, okammad och lite flurig i största allmänhet. Han ville veta vart jag var på väg och när jag talade om att jag skulle till jobbet på Frösö Sjukhus, bad han mig beskriva vägen dit, så skulle han skjutsa mig ända fram till målet.

Det kändes ju helt OK, men hjärtat tog ett extra skutt, när det plötsligt prasslade till i baksätet och ytterligare en viddernas man satte sig upp. Jag vet inte om jag såg förskräckt ut, för dom förklarade att dom varit i Norge en vecka för att fiska. Det var anledningen till deras lite vildvuxna utseende.

Det blev ett trevligt möte och dom skjutsade mig ända in på området vid sjukhuset och släppte av mig vid Klockhuset.

Tacksamma tankar följde dessa pojkar under flera dagar framöver ...

Iréne Frestadius

Minnet är hämtat ur nya guideboken Den dolda staden. Läs fler minnen på dendoldastaden.wordpress.com