Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den dåliga smaken av usel moral

/

Bristande moral hos våra medmänniskor framkallar exakt samma ansiktsuttryck som riktigt äcklig och bitter smak.
Viljan att sky andras ruttna beteende har förmodligen samma rötter som viljan att sky skämd mat.

Annons

– Vi lutar åt att detta är någonting som har uppkommit under evolutionen och som har ett värde överlevnadsmässigt, säger forskaren Hanah Chapman på känslo- och kognitionslaboratoriet vid kanadensiska University of Toronto.
Hon och hennes kollegor har, under ledning av universitetsadjunkt Adam Anderson, undersökt om det finns någon vetenskaplig grund för metaforen att dåligt beteende efterlämnar en fadd smak i munnen. De har gjort det genom att studera ansiktsuttrycken hos försökspersoner med hjälp av en metod kallad elektromyografi (EMG) som registrerar muskelrörelser. Resultatet presenteras i vetenskapstidskriften Science (090227).

I en första försöksomgång fick deltagarna dricka vätskor där smaksättningen varierade från sött och gott till riktigt motbjudande salt och beskt. Inte oväntat framkallade de illasmakande dryckerna miner av äckel hos deltagarna. Karaktäristiskt för det ansiktsuttrycket är att överläppen dras uppåt och näsan rynkas, då de muskler som heter levator labii aktiveras kring näsvingarna.
– Folk visar bara aktivitet i just de här musklerna när de känner avsky, inte vid andra typer av negativa känslor som ilska eller ledsnad, säger Hanah Chapman.
Därefter fick försöksdeltagarna titta på bilder, varav en del hade allmänt motbjudande motiv som nedsölade toaletter och svåra, kladdiga kroppsskador. Som jämförelse användes bilder med trevliga, neutrala, sorgliga eller våldsamma motiv. Resultatet blev att bara de äckliga bilderna framkallade det karaktäristiska ansiktsuttrycket för motvilja.

Till sist konfronterades försökspersonerna med riktigt själviskt och dåligt beteende i det så kallade ultimatumspelet. Spelet går ut på att spelarna, två och två, ska dela på en summa pengar. Den ena föreslår hur pengarna ska fördelas medan den andra antingen kan acceptera budet eller avfärda det, men då med resultatet att ingen av spelarna får någonting. Det mest rationella är att alltid acceptera vilket skambud som helst från sin medspelare, men så gör folk i allmänhet inte eftersom de upplever sig orättvist behandlade om budet är för lågt.
Reaktionerna på de väldigt ojämlika buden var ibland vrede eller uppgivenhet, men påfallande ofta vämjelse med de karaktäristiska muskelsammandragningarna – om än inte alltid lika uttalade som vid intag av illasmakande dryck.
Forskarna mätte detta både genom att registrera ansiktsrörelser med EMG och genom att be deltagaren att peka ut sin sinnesstämning bland sju olika fotografier.

Hanah Chapman och hennes kollegor tror att det finns gemensamma evolutionära rötter bakom reaktionen på någonting som riskerar att direkt hota vår hälsa, och reaktionen på moraliskt förkastliga handlingar. Avsky är en stark drivkraft att backa undan och värja sig.
– När du går in på en toalett som är väldigt smutsig, då vänder du och går därifrån. Du spottar ut sur mjölk om du råkar ta en klunk. Vi tror att känslan kan vara väldigt användbar också i sociala situationer. Om någon har gjort någonting dåligt och betett sig illa, då verkar det vettigt att försöka undvika den personen i framtiden, säger Hanah Chapman.

Mer läsning

Annons