Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den dagen någon fryser ihjäl på gatan är vi alla skyldiga"

Under tisdagen bjöd kommunalrådet Anders Edvinsson (S) in till ett möte för att diskutera EU-migranternas situation i kommunen.
Tanken var att få till samverkan och samarbete mellan kyrkosamfunden, frivilliga och Östersunds kommun.
– Jag tycker vi har lyckats med det som var meningen bakom mötet, säger Anders Edvinsson till LT.

Annons

Samtliga kristna samfund i Östersunds kommun vill kunna hjälpa EU-migranterna, eller tiggarna, på bästa möjliga sätt. Den största och mest akuta frågan är hur boende ska lösas så ingen ska behöva sova på gatan eller i bilar i vinterkylan.

Östersunds kommun är bunden av kommunallagen och socialtjänstlagen som reglerar vad kommunen kan göra i egen regi. Däremot finns en bred blocköverskridande konsensus om att kommunen nu vill gå in med bidrag till kyrkorna om de kan ordna någon form av boende eller härbärge.

– Den dagen någon fryser ihjäl på Östersunds gator så är vi alla lika skyldiga, sa Bosse Svensson (C) under mötet.

– Jag bjöd in samtliga politiska gruppledare till dagens möte för att kunna diskutera det här och jag tror att vi är rörande överens allihop, sa Anders Edvinsson (S) och fick nickande svar tillbaka från övriga närvarande politiker.

Torsdag 18 december ska kommunfullmäktige ha sammanträde, det finns en teoretisk möjlighet att kommunen redan då kommer bevilja bidrag till Svenska kyrkan för att hjälpa tiggarna.

– Så gott som hela kommunstyrelsen kommer att vara där så det kan bli så att vi fattar ett beslut redan då, säger Edvinsson (S).

Han reserverar sig dock för att tjänstemännen måste hinna bereda ärendet innan sammanträdet på torsdagen, samt att det är flera tuffa krav som kommer ställas på kyrkan om de öppnar ett boende.

– De måste vara en lokal med godkänd brandsäkerhet och sen ska de ha personal om nätterna och så vidare, det är ett stort arbete, fortsätter Anders Edvinsson (S).

Men kommunen är beredd att skjuta till pengar till kyrkan om de gör allt detta?

– Ja det är vi absolut.

Redan under mötet på måndagen meddelande Margareta Winberg, i sin position som ordförande i Östersunds kyrkoråd, att de kommer att skicka in en ansökan till kommunen redan under onsdagen. Allt för att tjänstemännen ska hinna handlägga ansökningen.

Det kan därför gå mycket snabbt från det första mötet med alla parter tills dess att ett finansiellt stöd är genomklubbat.

Svenska kyrkans diakoner har gjort bedömningen att det är omkring 20 personer, främst från Bulgarien, som behöver någonstans att bo.

Tord Wickzell var pådrivande och initiativtagare till måndagens möte och han är nöjd över att kommunen nu tar sitt ansvar.

– Att kommunen nu gör det känns bra. Det är ett antal frågor nu som måste redas ut och då är boendet det akuta.

– Det finns många individer som jobbat väldigt hårt med det här, men det behövs något organiserat och hållbart, avslutar Wickzell.