Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den anonyma rasismen

"Hoppas de svälter sig till döds!" skrev Marie Stensby, folkmusikintresserad lärare från Föllinge, om några ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade. Plötsligt kom rasismen väldigt nära. Marie Stensby är en av de toppolitiker inom Sverigedemokraterna som Expressen avslöjat med att regelbundet skriva anonyma, rasistiska inlägg på sajten Avpixlat.

Som författare, lokalhistoriker, lärare och riksspelman motsvarar hon inte schablonbilden av en sverigedemokrat. För ett par veckor sedan prisade hon Jimmie Åkesson i en intervju i ÖP för att han rensat ut personer med "åsikter som inte platsar i partiet". Nu är hon själv en av de utrensade. Inom loppet av några timmar gick hon från riksdagskandidat och nyvald suppleant i partistyrelsen till utfryst avfälling.

Redan för ett år sedan väckte hon uppmärksamhet när hon föreslog inrättandet av ett "svenskreservat för urbefolkningar" i Jämtland. På skämt, sade hon efteråt. Och det var det kanske, men hon har också sagt att hon aldrig blandar ihop sak och person. Det är hotet från islam hon är rädd för, inte muslimerna. Det rimmar illa med inlägg där hon önskar livet ur flyktingbarn och kallar muslimska invandrare för "gräshoppsvärmar". Det är ingen systemkritik. Det är ren rasism.

Trots Jimmie Åkessons tal om nolltolerans visar det sig gång på gång att det frodas extrema åsikter bland SD:s medlemmar. För elva år sedan uttryckte ett antal politiker, främst moderater, rasistiska åsikter i Uppdrag gransknings valstugereportage. Det kan ha avgjort valet den hösten.

SD ser tvärtom ut att öka i popularitet för varje avslöjande om intern smygrasism. Kanske för att partiet har fått en outsiderstämpel. Ett parti som står utanför etablissemanget lockar människor i utanförskap. Men dit hör inte Marie Stensby.

Hur hotet från islam kan kännas påtagligt i Föllinge är ingenting annat än en gåta.