Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin i Berg ifrågasätts

Häromdagen påstod Bergs nya fyrväppling bestående av Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Bergspartiet att beslutet om skolans organisation i Berg skulle vara fattat med odemokratiska metoder. Man måste då ifrågasätta dessa partiers syn på demokratin. Beslutet fattades efter långvariga förberedelser av kommunfullmäktige med stor majoritet för den nu genomförda organisationen.

Det har i sammanhanget ingen betydelse vilken linje Torsten Medalen företrätt. Fullmäktige fattar egna beslut i enlighet med ledamöternas uppfattningar.

Även om ett beslut skulle fattas med endast en rösts övervikt, eller med ordförandens utslagsröst, så är beslutsfattandet i full överensstämmelse med de demokratiska spelreglerna.

Vad som kan utläsas av debattresonemanget måste innebära, att demokrati endast föreligger, om den egna uppfattningen blir den gällande. Så är rimligen inte fallet.

Skolfrågan har dock haft mindre trevliga inslag av icke demokratiskt slag. Enskilda tjänstemän och ledamöter har utsatts för kraftiga påtryckningar. I ett fall har också rena hotelser uttalats. Det borde vara sådana fall av utomparlamentariska gärningar, som platsar under begreppet odemokratiskt beteende. Det vore säkert på sin plats att inför kommande förtroendemannautbildningar ägna viss tid åt demokratibegreppet och dess tillämpningar.

Stig Göransson (C), kommunfullmäktiges ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel