Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin firas med fest-i-val i Bräcke

Demokratin är värd att fira och att gå och rösta ska kännas festligt och kul. I Bräcke kommun blir det fest-i-val den 19 september.

I Pilgrimstad kommer väljarna att kunna lyssna till vissångerskan och Dan Andersson-tolkaren Linda Rattfelt. I Hunge och Gällö spelar Lars-Åke Melin, årets trubadur i Västernorrland. I Kälarne blir det jazzstomp med Tjytjala Hot Five, i Bräcke ljuva toner från Bräckekören och i Torsäng spelmansmusik med Åke och Gösta.

Kommunens kultur-och fritidschef Anna Lundström kläckte idén att bjuda på underhållning i alla kommunens vallokaler.

– Jag fattar inte att ingen har gjort detta förut. Hälften av den självgående befolkningen i kommunen kommer att vara ute och röra på sig den här dagen, det är ett fantastiskt tillfälle att nå människor, säger hon.

Som kultur- och fritidschef drivs hon av viljan att visa upp all kultur som finns inom kommunens gränser – kultur som medborgarna är med och betalar för:

– Kulturskolan kommer att spela på flera ställen. Dess verksamhet bekostas ju av skattemedel men det är många som inte vet hur mycket bra den gör.

Biblioteken är en annan kommunal verksamhet som Anna Lundström är stolt över och gärna vill visa upp.

– I Bräcke och Gällö ligger biblioteken i direkt anslutning till vallokalerna, så där känns det alldeles naturligt att hålla öppet så att folk kan gå in och se vad de har att erbjuda. Men vi har också öppet i Kälarne, där vi passar på att inviga ett nytt rum för distansstudenter som precis blivit klart.

Fest-i valen arrangeras i samarbete med ABF och Vuxenskolan.

– Det kändes viktigt att det blev två studieförbund som har kopplingar till varsitt block. Det måste vara tydligt att det program som bjuds är fritt från partipolitik, annars skulle vi inte få röra oss i närheten av vallokalerna, säger Anna Lundström.

Man kommer också att kunna handla mat och/eller fika på samtliga ställen. Där det finns näringsställen i direkt anslutning till vallokalen är det de som sköter serveringen. På andra håll träder lokala föreningar in – i Pilgrimstad idrottsföreningen, i Sundsjö hembygdsföreningen.

Anna Lundström ser fest-i-valen som ett sätt att fira demokratin och hoppas att arrangemangen på sikt ska medverka till ett ökat valdeltagande i kommunen.

– Demokratin är något vi måste värna, den slutar ju fungera om inte folk går och röstar. Men jag vill inte slå någon i huvudet med det. Hellre göra det lite trevligare för dem som tar sig iväg till sin vallokal.

Åsa Eriksson Ahnfelt