Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dement föll utför trappa – ska utredas

En 85-årig dement man i rullstol tog sig genom en grind och föll utför en trappa på ett äldreboende i Härjedalen med blodvite som följd. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria-regeln.

Händelsen inträffade i början av 2010 då mannen av någon okänd anledning passerat en grind med sin rullstol. Detta ledde till att mannen föll utför trappen som ledde ned till bottenvåningen. Personalen som var vid tjänst under tillfället hörde en duns från platsen och skyndade sig dit. Personalen fann mannen liggande på den första trappavsatsen blödande med sår i pannan och huvudet. Tjänstgörande sjuksköterska tillkallades och efter hennes observation och bedömning fördes mannen till hälsocentralen för ett första omhändertagande.

Mannen fördes senare till Östersunds sjukhus för vidare vård.

Efter den interna utredningen som gjordes direkt efter fallet vidtog man direkt åtgärder. Bland annat beställdes en dörr med automatisk stängning som ska ersätta grinden.

”Vi vet inte om grinden var stängd eller inte, men om grinden var utrustad med självstängning kan det inte uteslutas att olyckan inte hade inträffat” skriver enhetschefen i sin interna utredning där man även kommer att genomföra en utredning där lokalernas kommer att gås för att se över eventuella risker. Utredningen kan inte heller med säkerhet fastställa varför grinden blev öppen. Men man anser det osannolikt att någon ur den tjänstgörande personalen ska ha lämnat den öppen. Istället kan detta ha skett när någon besökare lämnat matsalen. De vidtagna åtgärderna anses som fullgoda och att det är en förbättring för de boendes säkerhet.

Händelsen som ska utredas av Socialstyrelsen.