Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuka ska få hjälp med minnet i Per Albin-torpet

/
  • I den här miljön ska äldre och demenssjuka få hjälp att minnas. Jamtlichefen Henrik Zipsane är en av initiativtagarna till projektet.Foto: Jan Andersson
  • I september ska allt vara klart om pengarna beviljas.
  • Här ska de äldre få hjälp att vrida klockan tillbaka.

Jamtli planerar att låta grupper av äldre och demenssjuka från olika boenden i Östersunds kommun komma till Per Albin-torpet på Jamtli. Tanken är att låta dem återuppleva minnen från barn- och ungdomstiden som ett led i rehabiliteringen.

Annons

– Den här idén är egentligen inte ny utan har funnits tidigare i en annan form, berättar chefen för Jamtli, Henrik Zipsane som är en av initiativtagarna till projektet.

– Redan på 1970 talet fanns på en del museer och ute bland kommunerna så kallade minneslådor som var fyllda med gamla bilder, bruksföremål och annat som de äldre känner igen från sin barndom.

– Ofta tog man med sig minneslådan till olika ålderdomshem och de som drabbades av demens kunde så sakta börja minnas olika händelser när föremålen plockades fram. Men i takt med att personalen minskade på de olika boendena så försvann den verksamheten.

Det är den idén som Jamtli ska ta upp igen i ett samarbete med fyra andra museer i landet. Men nu i större skala.

– Tanken är att låta äldre som är i riskzonen för att bli dementa och de som redan är det, ska få komma i grupper hit till vårt Per Albin-torp för att på nytt få uppleva minnen från sin barn- och ungdom. Vi ska ordna miljön här inne till sent 1930-tal och tidigt 40 tal.

Enligt Henrik Zipsane ska grupperna bestå av åtta till tio pensionärer som ska få tillbringa en halv dag var i torpet.

– Då ska det vara eld i spisen och alla ljud och dofter från den tiden ska de äldre kunna känna igen. Alla gamla saker som husgeråd, verktyg och annat ska finnas på plats och allt ska påminna om hur det var då.

Länsmuseet har tillsammans med Östersunds kommun sökt ett bidrag på 400 000 kronor från Statens kulturråd för att kunna finansiera verksamheten och i dagarna väntar man på svar om det ska bli några pengar.

– Om bidraget godkänns så räknar vi med att starta projektet den första september och hålla på till sista maj, säger Hnerik Zipsane.

– Verksamheten ska i det här första skedet hålla på i två år. Om allt faller väl ut så kommer vi att låta resten av länets kommuner att få vara med när den första delen av projektet är klart.

Henrik Zipsane säger också att det är personal inom äldrevården i Östersunds kommun som ska välja ut de som ska få komma på minnesträningen.

– Finns behovet kan några få komma flera gånger, menar Henrik Zipsane.

Om det blir klartecken för minnesträningen blir en person projektanställd i två år.

Under högsäsongen i sommar och nästa sommar kommer Per Albin-torpet att vara öppet som vanligt för turisterna.

– Det blir för jobbigt för de äldre om vi har någon minnesverksamhet här då, säger Henrik Zipsane.

Annons