Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delphic definierar popåret

/
  • Delphic spås en lysande framtid av inflytelserika BBC. ”Det kan öppna många dörrar eftersom folk känner till BBC runtom i hela världen. Och titta man på tidigare års topp fem-akter så har de lyckats väldigt bra”, säger Richard Boardman.  Foto: Chimeric

Soundet av 10-talet kommer från nordvästra England. Delphic är inte bara förgrundsfigurer för Manchesters renässans.

De är också BBC:s favoriter till att definiera popåret 2010.

Annons

Gitarrerna har tystnat runtom Manchesters regnvåta bakgator.

I stället har renässansmän som Delphic tagit fram synten - och återupptäckt textilstadens två favoritkänslor:

Eufori och melankoli.

– ”Madchester”-stereotypen och grabbrocken är något som vi har velat röra oss bort ifrån. Vi är så uttråkade med gitarrmusik och vill skapa mer intelligent popmusik. Folk pratar om jämförelsen med Factory Records, men vi var 12-13 år när Hacienda stängde, säger Delphics keyboardist Richard Boardman, och tillägger:

– Vår musik är elektronika med själ och vi har den perfekta mixen mellan eufori och Manchester-melankoli.

Richard Boardman beskriver en ny popscen som stadigt växer fram i staden. Där banden inte längre sneglar mot legender som Stone Roses, The Smiths och Oasis.

– För första gången på tio år utvecklar Manchester en musikscen och lite egen känsla. Staden har ett stort musikarv och nu skapar banden för första gången något nytt. Vi är förväntansfulla över att Manchester tar över igen och blir en av de mest spännande städerna i världen.

BBC:s inflytelserika lista över 2010:s hetaste band såg Delphic på tredjeplatsen. Electrotrion välkomnar hajpen.

– Det kan öppna dörrar för att folk förväntar sig en viss nivå av kvalité av banden på den listan. Och det känns bra eftersom skivan kommer ut nu. Snacket och hajpen kan berättigas snabbt, i stället för att det bara är en massa snack i sex månader.

Finns det någon fara i att dras med i en hajp av så här stora mått?

– Faran är att när du blir tillsagd att gilla något så mycket, så revolterar du mot det. ”Jag kan bestämma själv och jag gillar inte det här för att du sa det till mig”. Hajpen kan vara en börda för vissa band. Jag tycker synd om vissa akter på listan. Namn som Little Boots har hajpats så mycket att hon aldrig kan leva upp till det. England har en tendens att göra det med band. Men vi försöker att inte bry oss om media.

Nu väntar en Europaturné för Delphic. Den 5 februari står de på Debaser Medis scen i Stockholm.

– Liveshowen har utvecklats det senaste året, vi är spända över att spela de nya låtarna. Det blir en stor känslomässig upplevelse och inte lika reservat som på skivan. Publiken kan förvänta sig ett stort, intensivt rave.

Mer läsning

Annons