Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delivery Man

Premiär: 31 januari 2014

I rollerna: Vince Vaughn, Chris Pratt, Colbie Smulders med flera

Regi: Ken Scott

Speltid: 1 tim 45 min

Censur: 7 år

När någon nämner Vince Vaughn så brukar tankarna snabbt gå till adjektiv som träig, trött och gubbig. Ändå faller biopubliken gång på gång för hans talanger eftersom filmerna nästan alltid spelar in precis så pass mycket pengar som krävs för att hålla kvar honom på Hollywoods a-lista.

I nya komedin "Delivery man" har Vaughn hamnat i händerna på den kanadensiska regissören Ken Scott som gör en Hollywood-remake av sin egen, fransk-kanadensiska film "Starbuck" från 2011.

I traditionell Vince Vaughn-anda spelar han här en omogen loser, David Wozniak, som under åren har donerat sperma inte mindre än 693 gånger för att klara av sina skulder. Nu visar det sig, till hans stora förvåning, att hans donationer resulterat i inte mindre än 533 barn varav 142 har stämt honom för att få reda på hans identitet. För att göra saken värre är har han dessutom gjort flickvännen på smällen samtidigt som han jagas av lånehajar.

Denna premiss förutsätter ju nästan en smått absurd situationskomedi likt vad vi brukar se när Vaughn är inblandad. Notera därför förvåningen när filmen i stället visar sig vara en emellanåt ganska allvarstyngd historia om vikten av att göra goda gärningar och att hitta sig själv - dessutom kryddad med ett inlägg i debatten vad gäller spermadonatorer.

Att därför kalla "Delivery man" för en komedi måste ses som lite missvisande eftersom regissören verkar vara mer intresserad av publikens tårar än deras skratt. Tyvärr klarar varken han eller Vince Vaughn av dramat och dessa futila försök leder också till att komedin blir lidande.

Ett plus i kanten ska de inblandade ändå ha för sina insatser. Dock inte för filmens (brist på) kvaliteter utan för att man faktiskt lyckas överraska utan att för den skull vara det minsta originella.