Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade meningar om drogpolicy på Tingshuset

Det ska vara nolltolerans mot alkohol inom Gamla Tingshusets väggar. Så långt är alla överens. Men sedan råder det delade meningar i frågan där ord står mot ord. Efter ett par alkoholrelaterade incidenter i husets lokaler i våras har en diskussion om hur styrelsen hanterar drogpolicyn överlag och över tid blossat upp.

– När föräldrar frågar oss om det är okej att släppa sina barn till Gamla tingshuset vill jag kunna säga att det är okej, men det kan jag inte, säger Peter Wrangel, från Fältarbetsgruppen.

Gamla tingshusets roll i Östersund är komplicerad. De flesta vill att det ska vara ett hus där ungas drömmar, idéer och kreativitet ska möjliggöras och få växa fritt. Men går det att driva ungdomens hus utan att ta till vakter och drogtester?

Nolltolerans mot alkohol är ett av villkoren för att Östersunds kommun ska ge ekonomiskt stöd till Gamla tingshusets ungdomsverksamhet. Ändå har många, däribland Fältarbetsgruppen, fritidsgårdarna, privatpersoner och föräldrar, reagerat på att det ofta finns berusade ungdomar inne i huset.

– Man har inte kunnat hålla nolltoleransen, framför allt inte under olika arrangemang. Vi har upptäckt berusade ungdomar både innanför och utanför Gamla tingshuset. Folk på Café Ringo har också bett oss om hjälp för att få ut fulla personer. Den här diskussionen har gått i vågor ända sedan Gamla tingshuset kom till, säger Peter Wrangel.

Maud Stålhandske som drev kaféet på Gamla tingshuset fram till och med juni i år vittnar om samma sak.

– Man är berusad när man kommer och det dricks även på plats. Vi hittade tomflaskor där flera gånger. Det är en infekterad fråga som pågått länge. Herregud, det vet många, och vi är många som inte tycker att det är okej längre, säger Maud, som anser att det krävs mer än ord och papper för att stävja problemen. Hon är rejält besviken och menar att det känns lönlöst med all tid som plöjts ner i frågan.

– Man borde lyssna på fältis och gårdarna, som har koll i frågorna. Det har man inte gjort på allvar, säger hon.

Gamla tingshuset ligger centralt i Östersund och ungdomsfyllan ute på stadens gator tar gärna chansen att flytta in i värmen om den får. Men Peter Wrangel köper inte motiveringen om att det är bättre att de unga går berusade till Tingshuset och deltar i arrangemangen där, än att de springer vind för våg på gågatan.

– Det är livsfarligt att resonera som så att det är bättre att de unga kommer in än att de är ute på fyllan. Ska policyn fungera måste man vara stenhård, säger han.

Verksamhetsledaren Erik Sätre håller inte med om att det skulle vara ett problem som pågått länge. Enligt honom hände ett par incidenter kopplade till alkohol på Gamla tingshuset i våras och sedan dess har man jobbat aktivt för att lösa frågan. Man har bland annat köpt in alkoholmätare, anlitat vakter på vissa arrangemang och startat internutbildningar för att folk i huset lättare ska kunna stötta de unga arrangörerna. Det sistnämnda är nästan det viktigaste menar Sätre.

– Självklart finns det ingenting som inte kan bli bättre, men vad jag vet har ingenting hänt under de senaste månaderna. Ungdomar måste förstå att man inte kommer in om man är påverkad, det är dit vi vill nå. Jag har fått råd och tips både av fritidsgårdarna i Östersund och Fryshuset i Stockholm, säger Erik Sätre, som också berättar att det har hänt att band som missbrukat alkohol i replokalerna blivit uppsagda. Samtidigt kan han inte låta bli att tycka att debatten är lite orättvis och missvisande, av 200 ungdomar är det kanske tre som missköter sig, menar han.

– Det känns trist, i grund och botten är det viktigast att folk vill göra något kul i huset, och jag tror inte alls att vakter är svaret på allt, poängterar Sätre.

Peter Wrangel uppger att han känner till att Erik Sätre lagt fram förslag på hur problemen ska kunna lösas, men säger också att han inte vet om något av förslagen har uppfyllts.

– Vi har inte varit på någon tillställning under våren så jag kan inte svara på vad de har genomfört, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson säger att kommunen i våras fick vetskap om att det hade funnits alkoholpåverkade personer i Tingshuset lokaler. Efter det träffades bland annat nattvandrare, alkoholsamordnare och folk från kultur- och fritidsnämnden för att diskutera eventuella åtgärder.

– Erik Sätre har redogjort för vad de har gjort och vi måste lita på att det stämmer. Jag kan inte se att styrelsen hade kunnat göra något annat än det de har gjort. Självklart ska policyn följas och vi får fortsätta att följa vad som händer. Men jag tycker också att det är viktigt att Tingshuset fortsätter att vara ungdomarnas hus och egentligen är det synd att man måste anlita vakter. Jag vill tro att det ordnar sig, säger Karin Thomasson.