Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade åsikter om valfrihet inom vård

Centerpartiet i Berg vill satsa på lagen om valfrihet inom vård och omsorg.

Men chefen på kommunens enda privata äldreboende är kritisk.

– Det blir nog svårt att få folk att våga, säger Camilla Simonsson.

Den här veckan har riksdagsledamoten Per Åsling (C) cyklat de omkring 20 milen runt Storsjön. Syftet med resan på två hjul, förutom motionen, är att samtala med människor för att få reda på vilka frågor som berör och vad som står på agendan i de olika byarna.

– Jag cyklade samma runda förra året och ville göra om det eftersom resan var så givande, berättar Per Åsling.

När Åsling tidigare i veckan passerade Bergs kommun passade han på att samtala med sina lokala partivänner och diskutera politik med både företagare och boende i kommunen. För Centerpartiet i Berg är LOV, lagen om valfrihet i vård och omsorg, en viktig fråga vilken diskuterades flitigt under Åslings stopp på äldreboendet Myltblomman i Svenstavik.

– Förutom att det är viktigt att människor själva får att välja vem som utför omsorgen eller servicen, tror vi att LOV kan bidra till landsbygdsutveckling, säger Dan-Olov Westberg, ordförande i Centerpartiet i Berg.

– Företagandet skulle främjas och byarna skulle bli mer levande. Vi tror att LOV kommer innebära att fler vågar ta steget och starta eget företag, tillägger partivännen Berit Johansson, ledamot i både fullmäktige och verksamhetsnämnden.

Kommunfullmäktige i Berg diskuterade LOV på sitt senaste sammanträde. Men drygt en tredjedel av ledamöterna tyckte inte att utredarens rapport var tillräckligt mattnyttig och ärendet återremitterades. Nu vill Centerpartiet i Berg slå ett slag för LOV och hoppas att ett positivt beslut kan fattas av fullmäktige i september.

– Det är viktigt att vi kommer i gång med det här så snart som möjligt eftersom det väntar mycket arbetet på detaljnivå innan det rent praktiskt går att tillämpa lagen, anser Berit Johansson.

Men Camilla Simonsson, verksamhetschef på äldreboendet Myltblomman, som sedan ett drygt halvår drivs av det privatägda vårdbolaget Förenade Care, är inte lika positivt inställd.

– Eftersom demografin ser ut som den gör i kommunen tror jag att få personer kommer att våga ta steget och starta eget företag för att kunna utföra den typen av tjänster, säger hon.

– Prislappen i glesbygdskommuner kommer troligtvis att bli för låg, fortsätter Camilla Simonsson.

Samtidigt vill hon betona att arbetet på Förenade Care fungerar bra och att övergången från kommunalägt till privatregi fungerat mycket bra.