Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Degerfors får avslag i skattetvisten

Annons


Det blir ingen ny prövning av Degerfors skattetvist.

Klubben nekas resning, vilket cementerar momsskulder för både Degerfors och Örebro.

-Jag utgår ifrån att alla klubbar nu har anpassat sig till det här, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Den tidigare domen från både kammarrätten och regeringsrätten innebar att spelarköp från utlandet ska följa samma svenska skatteregler som vilken annan kommersiell verksamhet som helst och momsbeskattas.

Ärendet var uppe i regeringsrätten i september 2007, då Degerfors fick avslag. Konsekvensen blev då att samtliga importer per automatik blev 25 procent dyrare på grund av momsbeskattningen. Degerfors har begärt resning men fått avslag av både kammarrätten och nu av regeringsrätten.

Även Örebro har drivit frågan om momsbeskattning rättsligt. I Degerfors fall gällde det 1,6 miljoner kronor i skatt för jugoslaviska spelarimporter under 1990-talet, i Örebros fall 700 000 kronor för flera spelare från klubbar i Island, Polen och Finland.

Bolagiserade föreningar kan kvitta dessa skatter medan det inte är möjligt för ideella föreningar, vilket drabbade de båda fotbollsklubbarna.

Tidigare i år beslutade elitklubbarnas samarbetsorgan, Svensk elitfotboll (SEF), att betala 1,4 miljoner kronor av Degerfors skatteskuld och 500 000 kronor av Örebros. Kvar återstod därmed 200 000 kronor vardera för klubbarna.

SEF-stödet genomfördes av elitklubbarna eftersom bara Degerfors och Örebro drabbats trots att många fler klubbar agerat på samma sätt.

-De pengarna har betalats ut, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin till TT.

-Det gjordes som goodwill av övriga klubbar.

TT: Finns det fortfarande risk att fler klubbar drabbas i framtiden?

-Jag förutsätter att alla har följt utvecklingen. Det var en stor fråga, och från Skatteverket sades det då också att man inte skulle drabbas retroaktivt. Det har under processens gång gått ut fullödig information om detta.

Mer läsning

Annons