Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Definitivt damernas afton

/
  • Paret Anna och Magne Otervik gav oss tillsammans med Lena Moén och pianisten Annika Dandanell en bukett sommarblommor under gårdagens konsert i Frösö kyrka.

En bukett med sommarblommor
Anna Sundström-Otervik, mezzosopran, Lena Moén, sopran, Magne Otervik, tenor, trumpet, Annika Dandanell, piano (Frösö kyrka)

Annons

En bukett med sommarblommor söndag kväll, Frösö kyrka. Medverkande Lena Moén sopran, Anna Sundström-Otervik mezzosopran, Magne Otervik, tenor och trumpet, Annika Dandanell, piano.

Paret Anna och Magne Otervik, som till vardags har sin gärning över kölen i vårt grannland Norge, gav oss tillsammans med Lena Moén och pianisten Annika Dandanell en bukett sommarblommor. Vad innehöll då buketten? Ja, det bjöds allt från Strauss och Puccini till Gershwin och Olle Adolphsson. Med programmet vill de prisa sommaren, blommorna och kärleken vilket de lyckades bra med.

De tre sångarna brukar bilda kvartett med en idag inte närvarande bassångare i den så kallade Romo kvartetten. Vi fick ta del av några exempel ur, vad jag antar är, deras mer ordinarie kvartettrepertoar för sommarbruk. Genomgående i dessa sånger saknade jag botten i klangen alldeles för mycket för att uppskatta dem, trots det goda framförandet.

Min stora behållning av konserten var Lena Moéns och Anna Sundström-Oterviks respektive solosånger och de gemensamma duetterna. I Strauss sånger Zeitlose och Die Georgine visade Lena Moén vilken rutinerad sångare hon är. Intressant tycker jag det är att Lenas röst börjar visa en stabil metallisk kant i klangen, vilken är väldigt bärande och mustig. Hennes röst som kan vara så skir så skir, när så krävs, har också utvecklat en dramatisk botten som hon i kväll visade prov på i Strauss verken.

Anna Sundström-Otervik bjöd på varm mezzosopran klang och glimten i ögat – dramatik i Efter en sommerfugl av norrmannen A. Backer Grøndal. I Stenhammars Flickan kom från sin älsklings möte fick vi ta del av en mörkare Anna, men fortfarande med en lättmanövrerad mjuk mezzo och en stark gestaltning av sångens tema.

De två operaduetterna var tveklöst kvällens höjdpunkter. Blomsterduetten ur Madame Butterfly där de respektive rösterna matchade varandra mycket väl. Dock hade jag önskat att några fras-starter varit tydligare och att pianokompet haft ett större driv i mellanspelen. I Blomsterduetten ur operan Lakmé briljerade sångarna. Det var välbalanserat och rent med en stor värme i tolkningen. Så snyggt framfört att till och med en kinkig recensent kunde slappna av och bara njuta!

Kvällens konsert var den första i en serie konserter som man valt att kalla Frösö musikdagar. Som arrangörer står Frösö församling och Studieförbundet Sensus. Missa alltså inte fler chanser till härliga musikupplevelser just denna vecka!

 

Mer läsning

Annons