Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Decemberbarn riskerar förtidspension

Det finns en klar överrisk att barn som är födda i slutet på året behöver stöd från socialförsäkringen senare i livet, skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, tidigare Skolinspektionen, på DN Debatt och hänvisar till en undersökning som presenteras i dag.
(TT)

Decemberbarnen löper hela 16 procent högre risk att få aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) än barn födda i januari.

Bristande stöd under skoltiden tros vara en av de viktigaste förklaringarna, skriver hon tillsammans med Hans Goine på myndigheten och doktor vid Uppsala universitet.

Skolan måste nu bli bättre på att anpassa undervisningen, skriver de, och få mer resurser att tidigt upptäcka elever i behov av särskilt stöd.

Särskilt stor är risken för decemberbarnen för diagnoser inom beteendestörningar och emotionella störningar, där adhd ingår. För aktivitetsersättning på grund av dessa diagnoser är decemberbarnen överrepresenterade med 26 procent.