Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

December är bostadsbrändernas månad

December är den månad då bränderna i hemmen ökar. Levande ljus och bristande säkerhetstänk är ingen bra kombination.

I december i fjol var det runt 24 bränder per dag i hel landet. Det är cirka sju bränder mer per dag jämfört med resten av året. Det berättar Maja Norling, brandingenjör vid Räddningstjänsten Jämtland.

– Vi ser samma tendenser i vårt förbund. I fjol vid den här tiden var det i snitt två bränder var tredje dag, vilket ska jämföras med en brand var tredje dag övriga året. Ökningen kan mycket väl bero på att vi tänder fler levande ljus i december, säger hon.

Maja Norling ser helst att folk drar ner lite på pyntet i närheten av levande ljus, eftersom det då finns risk för att elden sprider sig rekordsnabbt.

– Och undvik torr mossa i närheten av levande ljus.

Hon varnar även för att placera ut flera värmeljus bredvid varandra, som på ett fat exempelvis.

– Då värmer ljusen varandra och det kan bildas en jättestor låga av det.

Maja Norling rekommenderar också att man kollar efter CE-märkning vid köp av till exempel ljusslingor.

– Ta det säkra före det osäkra och köp det som är testat och godkänt.

Varför skyddar vi oss så dåligt mot bränder i hemmen?

– Lathet, vi tänker att det inte kommer att hända mig och bryr oss inte om att ha en handbrandsläckare till exempel. Det absolut minsta brandskyddet vi ska ha är åtminstone en brandvarnare, säger Maja Norling.

Hon skulle gärna önska att handbrandsläckare, brandvarnare och brandfilt blev årets julklappar.

– De finns att köpa i detaljhandeln och det finns bra produkter ute på marknaden. Man kan även kontakta sitt försäkringsbolag om det här. Viktigt är också att äldre personer får hjälp med att säkra sina hem.

I Sverige är nästan hälften av alla villabränder eldstadsrelaterade. Maja Norling och arbetskamraten Olof Bråborg påpekar att de också är vanliga i Jämtland.

– Där ligger vi på topp fyra, tyvärr. Det gäller att läsa instruktionerna noga på kaminer och är man osäker kan man alltid kolla med sotaren hur mycket man kan elda, säger Olof Bråborg.