Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debutfilm med många teman

Premiär: 10 januari 2014

Bio Regina

Regi: Anthony Chen

Med: Koh Jia Ler, Angeli Bayani, Yann Yann Yeo med flera.

Speltid: 1 tim 39 min

I augusti förra året utsågs filippinskan Megan Young till Miss World 2013. Hennes vinst genererade en flod av rasistiska kommentarer på Twitter och Facebook. En av belackarna var en singaporiansk student, som skrev: "Vilket skämt att en av dem som städar våra toaletter kan vinna Miss World!".

Bilden av filippinska kvinnor som födda till att arbeta som hembiträden är utbredd i Asien och Mellanöstern. Deras kristna tro och goda kunskaper i engelska anses göra dem särskilt lämpade för yrket. Varje år lämnar mer än 100 000 filippinskor sitt land (och ofta sina barn) för att arbeta i rikare hem i andra länder – en lämmeltåg som initierades av diktatorn Ferdinand Marcos 1974.

Regissören Anthony Chen växte upp i Singapore, och det är hans minnen av familjens filippinska hembiträde som skildras i debutfilmen "Ilo Ilo".

Året är 1997 och Singapore står på tröskeln till den asiatiska finanskrisen. Familjen Lim anställer Teresa (Angeli Bayani) för att avlasta den gravida och jobbstressade mamman, och för att ta hand om den upproriske tioåringen Jiale.

Teresa får dela rum med Jiale, och till en början avskyr han henne. Men så småningom växer en band fram mellan dem, och nu är det i stället den svartsjuka modern som börjar känna agg till nykomlingen. Samtidigt pressas familjen allt hårdare av finanskrisen.

"Ilo Ilo" är en film som gläntar på dörren till en rad intressanta teman, från globala ekonomiska orättvisor till relationer mellan föräldrar och barn. Men Anthony Chen tar aldrig ut svängarna utan berättar om Teresas situation med en stundtals frustrerande lågmäldhet. I stället för att verkligen komma nära henne får vi bara ana vilka starka känslor som kan ruva under ett kuvat "ja, frun".