Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutanten och veteranen till Globen

/
  • Andreas Johnson var lättad efter att ha knipit en plats i finalen. Här andas han ut med sin dotter Ella.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
  • Eric Saade firade ordentligt i Sandviken efter att ha belönats med en direktbiljett till Globen och Melodifestivalens final.
  • Debutanten och veteranen tog sig vidare till finalen efter en nervös väntan i Sandvikens deltävling av Melodifestivalen.

En nybakad debutant och en ärrad veteran som hoppas på tredje gången Globengillt. Eric Saade och Andreas Johnson knep finalplatserna i årets andra deltävling i Melodifestivalen.

Annons

Två killar i Örnsköldsvik, två killar i Sandviken. Det ser ut att kunna bli en mansdominerad final i Melodifestivalen. På lördagskvällen var det 19-årige Eric Saade och 39-årige Andreas Johnson som tog hem spelet.

– Vad jag tycker om Andreas Johnson? Du, jag kan säga så här – jag stod och mimade till hans ”Glorious” när jag var liten, jag berättade det för honom tidigare. Han skulle kunna vara min farsa, haha. Han är helt fantastisk, sade en lycklig Eric Saade i vimlet på efterfesten på Hotel Princess i Sandviken.

Andreas Johnson å sin sida framstod först och främst som lättad. Han nådde tredje– och andraplats i Melodifestivalen 2006 respektive 2007. Men 2008 blev det tvärstopp och ett av tidernas tyngsta schlagerfall när han sjöng duett med Carola i en Andra chansen-tävling i Kiruna.

– Det var en djävla pärs det här i kväll. Det var grymt nervöst. Och nervositeten blir inte bättre med tiden. Jag trodde verkligen att Orsa Spelmän skulle gå vidare i stället för mig. Men jag är så glad nu, det är en av mina allra lyckligaste dagar det här.

Tredje gången gillt i finalen?

– Jag har hyfsat bra facit i den arenan tidigare, så nu är det bara att gå in och slipa lite på detaljerna. Det här ska bli ”the best performance ever”.

Andra chansen-platserna togs av Kalle Moraeus och Orsa Spelmän samt Pauline. Den senare var överväldigad på efterfesten. Men hon hade redan framgångsreceptet klart för hur hon ska ta sig vidare från Andra chansen i Örebro den 6 mars:

– Det blir dunderhonung, mat och vila. Försöka ta det rätt lugnt, så gott det nu går. Och spara rösten!

En hel del fokus inför den andra deltävlingen låg på hur det skulle gå för programledarna Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw när premiärens succéman Dolph Lundgren saknades på scen.

Forna programledaren Kristian Luuk, som var på plats i publiken i Sandviken, hade sin bild klar över hur ”de unga” klarade sig.

– Jag blir orolig för min egen del när jag ser de här nya, unga programledarna. De kan ju sjunga och imitera! Ja, visserligen sjöng ju jag också, men jag har ju inte Måns Zelmerlöws röst. Det var väldigt roligt att se dem blomma ut den här veckan.

Nästa vecka avgörs den tredje deltävlingen i Scandinavium i Göteborg.

Mer läsning

Annons