Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Vindkraft gör ingen klimatnytta

Anders Wijkman med flera tycker 14 maj att vindkraftens klimatnytta ska vägas in i besluten. Det är bara det att vindkraften inte har någon klimatnytta! Det kanske är överraskande så här i klimathysterins tider, men jordytans viktigaste avkylningsmekanism är inte värmestrålning, utan konvektion.

Först på ungefär en mils höjd i atmosfären är värmestrålning viktigast, och dit har värmen huvudsakligen förts genom konvektion. Konvektion märker vi bland annat som vindar. Om vindarna passerar vindkraftverk, bromsas de in och blir sämre på att transportera värme. Vindkraftverken är även i vägen när luft försöker röra sig uppåt eller nedåt.

De minskar alltså konvektionen och gör jordytan varmare. Det är ett falskt påstående att utbyggnad av vindkraft bromsar uppvärmning. I själva verket bidrar den till uppvärmning av jordytan!

Vindkraften är dessutom så opålitlig att den behöver reglerkraft för nästan all installerad effekt.

I de flesta länder kommer den reglerkraften huvudsakligen från kol- och/eller gaskraftverk. I Sverige har vi kunnat använda vattenkraften som reglerkraft, men den har nu nått sitt tak. Ytterligare utbyggnad av vindkraften, kräver reglerkraft från huvudsakligen fossileldade kraftverk.

Endera importerar vi den elen från grannländer, eller så bygger vi egna kraftverk.

Lars Kamél

Nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel