Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Vindkraft får elpriset att kollapsa

Den enorma utbyggnaden av vindkraft har orsakat kollaps för marknadspriset (spotpriset) på el efter årsskiftet.

Från att tidigare ha rört sig måttligt har elpriset fallet kraftigt och i Norrland största delen av tiden varit under 10 öre/kWh. Den 16 maj var priset på  dagtid 8 öre/kWh. Vi hade även under en natt i början av året negativt elpris vilket var första gången i historien för Sveriges del. I Danmark och Tyskland med ännu större andel subventionerad vindkraft har detta blivit något återkommande.

Elförbrukningen i Sverige har inte ökat på närmare 30 år. Någon ökning är inte heller att vänta på många år. Eventuella industriella utbyggnader kompenseras med fortsatt ökad installation av effektivare värmepumpar och energisnålare vitvaror.  Inom industrin sker även ytterligare effektiviseringar.

Vi har redan ett stort exportöverskott av el. Senaste året har 20 procent av produktionen skickats till andra länder. Trots denna situation fortsätter utbyggnaden av vindkraft. Detta är en av konsekvenserna av den politiska energiöverenskommelse som träffades för några år sedan. I artikel i LT den 14 maj av Anders Wijkman m fl.  har förutspåtts mycket stora utbyggnader. Alla inblandade verkar helt sakna kunskap om elsystemets villkor.

Dagens elpris täcker en mycket liten del av totalkostnaden för vindkraft. Även om utbyggnadskostnaden fallet de senaste åren är totalkostnaden ändå kanske 30-40 öre/kWh. Elpriset täcker då inte mer än kostnaden för driften.

Situationen med ett lågt elpris som troligen håller i sig under flera år måste vara en mardröm för alla ägare till nyare vindkraft.  Kommer vi att få se konkurser där ägarna flyr och lämnar till markägarna att ta hand rasande vindkraftverk? Hur långt räcker då gjorda avsättningar för detta? Risken är stor att även förvaltarna av våra pensionsfonder förmås att satsa stora belopp som kan gå förlorade.

Sivert Göthlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel