Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Vi jobbar mot samma mål

 
Arbetstider och ersättningar i Region JH
Visa alla artiklar

Svar till Oskar Knutsson, läkare Storsjögläntan och hans artikel i LT 9 mars. Jag håller helt med dig om att vårdpersonalen är viktig. Just därför förstår jag inte varför vi som jobbar i stödfunktioner skulle stå i någon slags motsats eller i opposition till sjukvården. Det enda vi gör till vardags är att jobba FÖR er.

På kommunikationsavdelningen träffar vi förvisso sällan patienter rent fysiskt men våra produktioner träffar dem potentiellt sett dagligen. I det jobb vi gör ingår nämligen bland annat att hjälpa vårdverksamheter att skriva och publicera texter om hälsa och vård på både webbplatser (vår egen och 1177.se), i tryckt material som till exempel affischer eller väntrumsinformation och i sociala medier (måhända tycker du att detta är en irrelevant kanal, men det är den inte för våra invånare och patienter).

Vårt arbete bidrar till att ge invånaren kvalitetssäkrad information, möjlighet att vara mer delaktig i beslut om sin egen vård och att hitta till rätt vårdnivå. Detta är något patienterna har rätt till enligt patientlagen. Kanske till och med att det visar sig att invånarens sak går att lösa med egenvård, så att denne slipper ett besök på hälsocentral eller sjukhus tack vare det arbete min avdelning gör?

Vi skriver om och lyfter det arbete som du och dina kollegor utför och sprider detta i olika kanaler för att fler ska vilja jobba inom vården. Vid kriser som till exempel större olyckor eller samhällsstörningar är det vi som hjälper till att hantera information till media och oroliga invånare. Allt för att vårdpersonalen ska få jobba ostört med det de gör bäst.

Till skillnad från dig är jag övertygad om att vi måste satsa mer på digitalisering och standardisering. Inte för att ersätta professionell kompetens och erfarenhet utan för att komplettera den. Även om alla gymnasieelever i Sverige i dag skulle välja att jobba inom hälso- och sjukvården så skulle det inte räcka för att täcka upp behoven som finns framöver. Vi behöver använda våra gemensamma resurser på bättre sätt för att möta framtiden i form av ökat vårdbehov och resursbristen inom hälso- och sjukvårdspersonal.

Du är mer än välkommen att besöka oss på kommunikationsavdelningen för att få en inblick i vad det faktiskt är vi gör på dagarna och för att diskutera vidare. Kanske kan vi försöka förstå varandras perspektiv lite bättre och enas om att en region faktiskt är så mycket mer än bara den patientnära verksamheten?

Sara Nilsson

Kommunikationschef

Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel