Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Tveksam demokratigrund

Ulf Hedin, gymnasielärare och Kenneth Hermansson, folkhögskolelärare påstår i LT 13 november att protestantisk kristendom har lag grunden för demokrati och därför bör ligga till grund för utbildningen i svenska skolor.

Deras resonemang bygger på många tvivelaktiga grunder. För att bara nämna bara en av dom så påstår de att frikyrkorna växte fram på sena 1800-talet tack vara den lutherska statskyrkan. Tvärtom var det så att den fick internationell kritik för sin oförsonliga hållning där frikyrkornas anhängare utmålades som satans representanter på jorden. Ungefär så som medeltida kyrkan målade fram muslimer med bockhorn i pannan.

Demokratin bör bygga på FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Än har alla länder inklusive Sverige en lång väg kvar till att uppfylla dessa.

Om Ulf och Kenneth kan hitta kristna argument utöver de som FN har stipulerat och som bör gälla även icke kristna får de gärna återkomma. Jag väntar med spänning.

Troende ateist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel