Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Som vanligt ogenomtänkt av MP

När det kommer till lagar är det mer regel än undantag att det som kommer från Miljöpartiet är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte och att EU-direktiv övertolkas in absurdum.

För det första, direktiv 94/62/EG definierar plastbärkasse som att den har "strukturell huvudbeståndsdel" i plast medan den svenska tolkningen blev att plastbärkassen "i mer än försumbar omfattning består av plast". En avsevärd skärpning som gör att även en påse tillverkad av 99 procent biologiskt nedbrytbart material hamnar i samma kategori som en helt fossil plastpåse. Dessutom är inte skatteintäkterna öronmärkta till miljöarbete, som det står i direktivet, utan går rakt in i statsbudgeten. Och om Miljöpartiet värnade miljön, varför förbjöd man inte plastpåsar? Det var heller inget krav i direktivet att komma ner till 40 plastpåsar per person och år utan en extra skärpning Sverige valde.

För det andra, man kan välja att räkna så att det stöder ens egen tes. Det danska naturvårdsverket visade att bomullspåsar inte är rakt av det bästa alternativet, att det finns stor miljöpåverkan av odlingen. Men det sker ju i någon annans bakgård så då känns det nog bra för en miljöpartist. Miljöpartiet verkar vara mest intresserade av att det är rent och snyggt på hemmaplan och det visar man genom att använda relativa siffror istället för absoluta tal. 10-i-topp säger inget om volymerna av svenska plastpåsar på svenska stränder men vi som på plats sett hur avfallshanteringen ser ut i asiatiska länder vet att Sverige är extremt rent och vi är duktiga på återvinning. Det är inte här vi ska lägga resurserna. Miljön är global och insatser ska göras där de ger mest effekt. När andra länder är på Sveriges nivå kan vi jobba vidare med de sista delarna.

Per Edström, Östersund

Läs Per Edströms artikel om påsskatten.

Här hittar du Miljöpartiets svar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel