Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Screening i Regionen kan bli försenad

Annons

Bo Karlsson, Förbundsordförande ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, vill i en insändare på LTZ/debatt den 12 januari ha besked från politikerna i Jämtland Härjedalen om hur det blir med allmän screening för tarmcancer eller om vi sitter med armarna i kors medan folk dör som screeningen skulle ha kunnat rädda.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade och meddelande genom mig i ett pressmeddelande den 4 april i fjol att vi skulle erbjuda screening för cancer i änd- och tjocktarm för alla mellan 60 och 74 år i enlighet med en rekommendation från Socialstyrelsen. Nämnden uppdrog till regiondirektören att utforma införandet av screeningen. Regionen har också goda förutsättningar för detta så det finns utbildade koloskopisjuksköterskor hos oss vilket inte är alla regioner förunnat.

Planen har varit att starta i maj i år. Tyvärr är det oklart om tidplanen håller då Region Stockholm ännu inte klarat av att träffa de nödvändiga avtal som behövs kring utskick av information och det test (FIT-test) som ska göras för blod i avföringen och som det är tänkt att Stockholm administrativt ska sköta.

Jag och mina politikerkollegor i regionledningen är de första att beklaga situationen. Vi gör allt som är möjligt för att starten på screeningen ska kunna ske enligt plan. Oavsett detta så uppmanar vi alla som har symptom som oroar att som vanligt söka som patient hos läkare i primärvården för bedömning och utredning.

Lennart Ledin (L)

1.vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel