Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Märklig artikel av Hyresgästföreningen

Att det i en debattartikel från Hyresgästföreningen 19 februari framstår som att marknadskrafterna skulle vara det som hindrar bostadsbyggandet är ett märkligt påstående. Det är snarare det privata kapitalet från drivna fastighetsägare, byggherrar och andra investerare som möjliggör att vi kan finansiera renoveringar och bygga alla de nya bostäder som behövs.

Håller med om att är viktigt att hålla isär begreppen behov och efterfrågan på bostadsmarknaden eftersom många av dem som har behoven, saknar möjlighet att bo i de bostäder som tillkommer på marknaden. Detta får dock inte bli ett hinder i att fortsätta bygga eftersom vi behöver en rörlighet inom det befintliga bostadsbeståndet. På samma sätt som vi kan välja standard i det ägda boendet är det väl rimligt att man också kan välja storlek och standard i den hyrda bostaden. Detta borde rimligen bidra till att höja hyresrätten som boendeform.

Det behövs nya, riktade åtgärder som hjälper de mest utsatta på bostadsmarknaden och som främjar social rörlighet. Utgångspunkten måste vara enskildas behov, inte systemlojalitet. Att försöka få till en förändring kring social bostadspolitik borde ligga högst upp på prioriteringslistan för alla parter inom bostadsmarknaden.

Att däremot låta enskilda hyresgäster själva avgöra behovet eller nivån på underhållet skapar varken fler eller billigare bostäder. Det ökar snarare kostnaden för effektiva underhållsåtgärder och kan i sin tur skapa eftersatta och otrygga bostadsområden. Hyresnivån ska enligt lag följa bruksvärdet på lägenheten och det är därför inte möjligt för en hyresvärd att justera hyran utan att den har godkänts av hyresgästen, som ofta företräds av Hyresgästföreningen, eller av hyresnämnden.

Sverige har numera en lång period av misslyckad bostadspolitik bakom sig. För att vi i framtiden ska kunna erbjuda bra boenden för alla behöver vi säkra hyresrättens överlevnad och möjliggöra för de marknadskrafter som är villiga att satsa.

Fastighetsägarna MittNord

Peter Sörman

Näringspolitisk chef

Conny Åström

Platsansvarig Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel