Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Hälso- och sjukvårdsdirektören till läkarna

 
Arbetstider och ersättningar i Region JH
Visa alla artiklar

Svar på debattartikel den 24 september från kirurgläkarna: Antalet vårdplatser har minskat och vårdtider kortats under många år. Patienter behandlas med effektivare behandlingsmetoder, öppenvård i stället för slutenvård, på andra vårdnivåer samt i hemmet via exempelvis hemmonitorering. Det är en utveckling som är positiv både för patienter och oss.

Det är heller inget självändamål att ha så många vårdplatser som möjligt. De ska motsvara vårt verksamhetsbehov men inte den dag på året då vi behöver flest. Det skulle innebära att vi har överkapacitet alla andra dagar och det har vi inte råd med. Antalet ska heller inte planeras utifrån antal anställda – tvärt om. Semesterperioder är enda undantaget från den principen.

Däremot behövs mer flexibilitet kopplat till säsongsvariationer, operationskapacitet, m.m. Det kan vi få genom en akutvårdsavdelning samt genom ytterligare en vårdnivå, intermediär vård, för patienter som sviktar i en vital funktion.

Vi har inte fler som säger upp sig nu jämfört med tidigare år inom hälso- och sjukvården totalt, men lokala variationer finns. Just nu är tandvården kanske det mest påtagliga exemplet på det.

Antalet chefer ska stå i rimlig proportion till antalet anställda, både för chefens och personalens arbetsmiljö. Vi har undersökt chefers vardag genom intervjuer och de har en ansträngd situation, de behöver mer stöd. Däremot behöver inte mer stöd vara fler chefer. Det kan handla om förändringar i uppdraget, hur det genomförs eller organisatoriska förändringar.

Vi planerar och budgeterar alltid för vård hos andra vårdgivare, Fritt vårdval och Vårdgarantin är lagstadgade patienträttigheter. De statliga medlen kopplat till pandemin och kortade väntetider ska användas till en kombination av lösningar anpassade till olika områdens förutsättningar och till medborgarnas behov utifrån medicinsk prioritet. Vi kommer att effektivisera, hyra in, anställa samt skicka till andra vårdgivare.

Politikens genomlysning handlar om att jämföra oss med andra regioner. De vill veta om motsvarande verksamhet bedrivs annorlunda, och kanske hitta förbättringar som redan är testade. Jag tycker det är bra om vi inte dömer ut denna jämförelse innan vi har gjort den. Det kan komma något väldigt bra ut av den.

(Kirurgläkarnas frågor ställdes till det politiska styret. Jag har endast redogjort för min verksamhet, inte fört politiska diskussioner. Jag kommer heller inte att diskutera pågående förhandlingar – dessa tar vi i laga ordning).

Maria Söderkvist

Hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel