Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Friskolor - en naturlig och viktig del av utbildningssystemet

När Rebecca Roth ordförande i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening i LT 15 februari vill att friskolor som drivs av aktiebolag ska läggas ner, bör hon ha i åtanke att ett sådant beslut skulle få stora konsekvenser för både lärare och elever.

I en debattartikel skriver Rebecca Roth att skolmisslyckandet i Sverige beror på friskolesystemet. Hennes lösning är att lägga ner friskolor, som ägs av aktiebolag. Visst finns det utmaningar, men att dra hela utbildningssektorn över en kam är negativt i överkant. Särskilt eftersom vi haft en uppåtgående trend i de senaste två PISA-undersökningarna. Att svartmåla som Roth gör är knappast konstruktivt, särskilt inte med tanke på det fina arbete som många av LR:s egna medlemmar gör varje dag.

Om man skulle lägga ner landets aktiebolagsdrivna friskolor skulle många elever bli utan skola och lärare bli utan jobb. Många av LR:s medlemmar arbetar i friskolor, så Roth vill lägga ner skolor där förbundets egna medlemmar arbetar.

Just nu behöver inte Sverige färre skolor, utan många fler de närmaste åren, bland annat på grund av ökande elevkullar. Det blir svårt för kommunerna att starta skolor som kan ta emot alla nya elever. Här kan friskolor bidra med fler utbildningsplatser.

Låt oss samarbeta oavsett vilken huvudman vi representerar, så att vi kan leverera utbildning av högsta kvalitet.

Veronica Rörsgård

Chef för AcadeMedias förskolor

Jens Eriksson

Chef för AcadeMedias grundskolor och gymnasier

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel