Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar från (SD): Endast Sverigedemokraternas politik kan rädda välfärden

Den 6:e februari behandlades en interpellation från Sverigedemokraterna angående ”integration” i Östersunds Kommunfullmäktige. Grunden till frågorna var övriga partiers påståenden om att Östersund skulle vara ”bland de bästa i landet” på integration. Ett påstående som kanske inte behöver vara så överdrivet. Konkurrensen är inte direkt hård när det gäller lyckade exempel.

Som tidigare skrivits urartade detta i välkända anklagelser utan att några belägg för att Östersund skulle vara bättre än andra. Nu tar LT den 7:e mars det ännu ett steg med gamla och trötta fraser om ”enfrågeparti” och att ”Sverigedemokraternas politik hotar välfärden”.

Hittills har Sverigedemokraterna endast styrt en kortare tid i ett fåtal kommuner så det är kanske något tidigt att utvärdera vilken påverkan Sverigedemokratisk politik har på den lokala välfärden. Det vi kan konstatera är att oavsett socialdemokratisk eller borgerlig regering har ”utanförskap”, ”utmaningar” och ekonomiska orättvisor ökat under de senaste 30 åren. En stor del av detta är ett direkt resultat av dessa regeringars närmast oreglerade migrations politik. Hur många som lever i Sverige illegalt vet ingen, men tiotusentals är nog ingen överdrift. Arbetslösheten bland människor med invandrarbakgrund är betydligt högre än bland infödda svenskar och med ökad invandring av anhöriga (utan försörjningskrav) som har beslutats av en majoritet av övriga partier kommer kostnaderna bara att fortsätta öka.

Givetvis bidrar många människor med invandrarbakgrund till välfärden. Det har vi aldrig förnekat. Dock är det så att denna grupp också konsumerar välfärd. Oavsett ursprung blir alla människor gamla och även sjuka ibland. Barn går i skolan och vuxna blir arbetslösa. Om den offentliga sektorn skall kunna rekrytera, oavsett vem, så måste det finnas pengar till detta. Något som blir allt svårare då mer och mer resurser sväljs av kostnader för den havererade migrationspolitikens och dess konsekvenser.

Sverigedemokraterna vill ha en generös välfärd men som vi tidigare har skrivit kräver det att alla skall bidra till det gemensamma samhället efter förmåga. Sverigedemokraterna bekämpar inte den så kallade integrationen som artikelförfattaren skriver. Vi bekämpar en oansvarig och skadlig politik som aldrig har haft en möjlighet att lyckas då den inte är förankrad hos majoriteten av vare sig infödda svenskar, människor med invandrarbakgrund eller nyanlända.

Som slutord kan vi säga att om Sverigedemokraterna är ett ”enfrågeparti” och samtidigt når nära 25 % i opinionsundersökningarna måste denna ”enda” fråga vara en mycket viktig sådan.

Stefan Sundberg (Gruppledare SD Kommunfullmäktige Östersund)

Ginger Olofsson (Vice gruppledare SD Kommunfullmäktige Östersund)

Peter Johansson (Ledamot SD Kommunfullmäktige Östersund) Arne Johansson (Ersättare SD Kommunfullmäktige Östersund)

Direkt replik från LT:s ledarskribent Felix Finnveden:

Sverigedemokraternas debattsvar är inget svar alls. Snarare är det ett rörigt exempel på att SD inte klarar av att hålla en rak linje. Såväl i Östersunds kommunfullmäktige som i sin egen debattartikel menar de att integration i sig är ett problem: ”Integration betyder enligt vår mening det motsatta och är i praktiken oförenligt med en för alla gemensam välfärdsstat.” Bärande argument i min krönika är att bara genom satsningar på integrationen kan vi lösa välfärdens utmaningar. I sin replik skriver SD att arbetslösheten är högre bland utlandsfödda. I den gruppen finns alltså lösningen på välfärdens kompetenskris. Därför är det bara med en progressiv integrationspolitik som alla människor i Sverige kan få samma möjligheter till ett bra liv .

Felix Finnveden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel