Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Framtidens samhälle förutsätter fiber

Kan mobilt bredband vara ett alternativ till fiber? Detta frågar sig Per Edström i en debattartikel den 31 oktober. Vi är överens om en sak: utan stabil snabb uppkoppling kommer Sverige inte kunna dra nytta av alla innovationer och fördelar som digitaliseringen medför.

IP-Only fokuserar därför i första hand på att bygga fiber och få fibernätet att nå så många hushåll som möjligt. Fiber har en närmast obegränsad överföringshastighet och till skillnad från mobila bredbandsnät (t ex 3G och 4G) påverkas inte hastigheten och stabiliteten i fiberuppkopplingen av väder och vind eller att många använder nätet samtidigt. Jag beklagar att Per Edström och andra som beställt fiber från oss fortfarande väntar på sin anslutning. Vi tar kritiken på allvar och jobbar nu intensivt för att leva upp till våra kunders förväntningar.

Det är bra att Sverige har ett så väl utbyggt 4G-nät som uppenbarligen fungerar bra för Per Edström. Men det är väldigt riskabelt att dra slutsatser om morgondagens behov av uppkoppling sett till hur vi i dag använder bredbandet. Man kan jämföra det med när vi för nästan 100 år sedan började bygga ut elnäten. Då var det ingen som hade en aning att vi 2019 skulle ansluta disk- och tvättmaskiner till elnätet eller till att ladda batterierna i våra bilar. Logiken är likadan för fibernäten. Vi bygger fiber för att det mesta i vår tillvaro och våra saker i hemmet kommer att vara uppkopplade mot internet. Inte minst kommer framtidens välfärdstjänster i stor utsträckning vara digitala. Då måste vi också ha bredbandsnät som når så många som möjligt och som är förberett för en framtid som vi i dag inte ens kan planera för. Framtidens samhälle kommer i första hand att kräva en fast fiberuppkoppling som kan kompletteras av mobila bredbandsnät när vi rör oss utanför våra hem.

Det är också därför som vi på IP-Only och många med oss som är oroade över diskussionerna om att mobila och trådlösa bredbandstekniker helt kan ersätta en fiberuppkoppling. Så sent som den 30 oktober 2019 skrev riksorganisationen Hela Sverige ska leva ett debattinlägg i Dagens Samhälle på detta tema med huvudbudskapet: Förvandla inte landsbygden till ett digitalt B-lag.

Vi på IP-Only står helt bakom det budskapet och anser att ett helt fiberuppkopplat Sverige måste vara målet för att inte klyftorna mellan stad och landsbygd ska öka ytterligare.

Fredrik Borg

Affärsområdeschef Konsument på IP-Only

Per Edström svarar direkt: Föga förvånande ryckte IP Only den första november ut till fiberns försvar. Det är dock intressant att IP Only säger sig stå bakom ett helt fiberuppkopplat Sverige och att landsbygden inte får bli ett B-lag. Det är kanske dags att påminna IP Only om sina egna metoder för utbyggnad t.ex. att om inte minst 50 procent av alla fastigheter i ett område tecknar sig för fiber så blir det ingen utbyggnad. Det är många som aldrig kommer kunna få fiber men som kan få en tillräckligt snabb uppkoppling via mobilt bredband utan att grannarna också måste vara med. Det IP Only behöver oroa sig för är att folk inser att det funderar minst lika bra med mobilt bredband och till en lägre kostnad.

En fråga som inte berörts är driftsäkerhet. Mobilnätet fungerar även vid strömavbrott men hur är det med fibernätets alla delar - är de igång när strömmen går? Hur redundant är fibernätet mot avgrävda kablar?

Jämförelsen med elnätet haltar eftersom vi har passerat datauppkopplingens barndom. Givetvis kommer det komma mer kapacitets- och hastighetskrävande applikationer i framtiden men även mobilnäten kommer utvecklas. Men återigen, Internetuppkoppling är en transparent standardprodukt. Jag som användare bryr mig inte om ifall datapaketen går i direkt i en fiber eller först via mobilnätet och sedan till en fiber. Alltså kokar det ner till en kostnadsfråga. Om Internetleverantörerna på fibernätet kan leverera uppkoppling för 150kr/mån så kan jag överväga det men just kommer vi inte aktivera fiberanslutningen (när den nu kommer).

För övrigt har vi även för tre år sedan skrivit på en beställning för fiber i centrala Åre. Inte ett ljud från IP Only sedan dess och Kundtjänst svarar inte på mail. Så frågan är varför IP Only snackar om ett fiberuppkopplat Sverige, skriver avtal på det men inte levererar.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel