Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatten glömde bostäderna (port på vanliga)

Annons

Häromdagen hölls årets första partiledardebatt inför valet. Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) var frånvarande av olika skäl. Men intresse och politisk omtanke för den akuta bostadskrisen var lika frånvarande. Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, var Jonas Sjöstedt vinnare i debatten. Ett smicker som varken Sjöstedt eller de övriga partiledarna ska påverkas av, då de största förlorarna är våra 289 000 unga som fortfarande väntar på en egen bostad.

För dig som missade debatten kan jag recensera den. Reinfeldt tog upp lite av varje och betonade tillväxt och sysselsättning som diagnos medan sossarna slutreplikerade med underskott som symptom. SD pratade kriminalstatistik och migration medan Sjöstedt risade vinst i välfärd. Åsa Romson (MP) ska få ros för att hon nuddade bostadsbristen vid ett tillfälle, men i övrigt var det kemi och marinbiologi i hennes klimattal. Vi hörde lite mer, hon kallade någon för åsna till och med. Göran Hägglund (KD) var lika roligt som vanligt. Folkpartiet vurmade ånyo för EU och repeterade flumskolan. Pisa-mätningen kom upp, dvs kunskapsnivåerna i svensk skola, samma skolor som slungar ut nya generationer i bostadslöshet. Annie (C) hyllade hamburgermomsen som givit 40 000 jobb. Hon glömde dock att en majoritet av dessa alltjämt är inneboende eller bor under otrygga förhållanden med andra-, tredje- eller fjärdehandskontrakt.

Våra beslutsfattare skyltade mycket i riksdagen, inte om utförsäljningar av hyresrätter i storstäderna, utan det var omslagsbild på Löfven och valaffischer av Lööf respektive Björklund. Våra politiker var extra roliga i både TV och mobilrutan.

Men det finns inget lustfyllt för en 19-åring som tvingas att tacka nej till jobb och studier på grund av bostadsbrist.

Allt var sig likt, bostadskrisen är en kris som tydligen bara berör de 158 kommuner som lider av bostadsbrist och de 147 700 unga vuxna som idag bor ofrivilligt hos sina föräldrar. Alla partier har ett bostadsprogram, men ingen vill marknadsföra det.. Det kan tyda på en ovilja eller okunskap, men Hyresgästföreningen kan bidra.

Vi har ett ekonomiskt program för hyresrätten som bidrar till en bättre bostadsförsörjning via investeringsstimulans för nybyggnation, ROT-avdrag, miljöpremie för upprustning, slopad fastighetsskatt och skattefria underhållsfonder. Kostnaden för detta skulle vara cirka 8 miljarder kronor per år. En stor del av det skulle staten få igen bland annat genom moms- och skatteintäkter från investeringar som annars skulle utebli.

Det återstår 250 dagar till valet och klockan tickar för att vi ska få våra beslutsfattare att inse de samhällsekonomiska effekterna av bostadskrisen.

Bistå oss i detta arbete och aktivera dig i samhällsfrågan. Besök (flerhem.nu) och släng iväg ett förskrivet brev till din politiker. Du gör samhället och politiken en tjänst.

Ali Qadiri, bostadspolitisk utredare, Hyresgästföreningen Norrland