Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsplanen ingen partsinlaga

Mats Tysk, centerpolitiker i Åre kommun (ersättare i såväl Kommunfullmäktige som i Kommunstyrelsen) sågar fullständigt den översiktsplan för vindkraft som kommunen låtit upprätta.

Annons

I insändare i våra lokaltidningar insinuerar han att planen inte är opartisk och objektiv utan en vinklad partsinlaga för vissa särintressen.

Vad artikelförfattaren fullständigt missat är att flera tunga instanser såsom Statens Energimyndighet, Länsstyrelsen, Sör-Tröndelag Fylkekommune, Sametinget, Svenska Samernas Riksförbund och Åre Naturskyddsförening, alla ställer sig positiva till planförslaget.

Negativa till planförslaget är som väntat vindkraftsexploatörerna, markägare inom de planerade vindkraftsparkerna, LRF kommungrupp och en falang inom Årecentern som direkt eller indirekt står Hushållningssällskapet nära.

Mats Tysk förstår inte hur planförfattaren pekar ut Moskogen som lämplig för större vindkraftsparker, men undantar Middagsfjället och Tångböleflätet där ingen vindkraft bör byggas ut.

Förklaringen är att Moskogen är en skogsklädd höjd som redan är exploaterad genom aktivt storskogsbruk med ett stort antal skogsbilvägar inom området. Middagsfjället och Tångböleflätet däremot ingår i det stora orörda fjällområdet mellan E14 – Skalstugevägen – Norska gränsen och utgör tillsammans med de norska gränsfjällen en obruten fjällkedja som bör lämnas oexploaterad för kommande generationer. Dessutom avser Sametinget att föreslå Middagsfjället och Tångböleflätet som områden av riksintresse för rennäringen.

Trots detta ser inte artikelförfattaren något hållbart faktaunderlag mot en etablering på Middagsfjället och anser att området helt avfärdas av någon oförklarlig anledning.

Som argument mot en vindkraftspark på Moskogen anför han att centralortens befolkning dagligen kommer att få beskåda vindkraftsparken???

Vidare anser artikelförfattaren att de stora fredade områdena i södra Årefjällen och de vilda fjällområdena i Kall borde uppfylla alla naturturisters behov, varför en etablering på Middagsfjället borde vara möjlig. Jag har svårt att se att de orörda Middagsfjället och Tångböleflätet är mindre vilda fjällområden än vad fjällen i Kall är.

Nej, Mats Tysk. Den översiktsplan som utarbetats under ledning av Harry Westermark har i stort sett fått ett mycket positivt mottagande från de flesta tunga instanserna och kan därför inte anklagas för att vara en partsinlaga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons