Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ge vård på lika villkor

Den borgerliga regeringen påstår att deras mål är att få en sjukvård som sprudlar av nytänkande och där ingen patient behöver känna att man är ett störande moment, utan tvärtom är den viktigaste personen.

Annons

De påstår att den offentliga vården är styrd av politiker och byråkrater och därmed inte ställer patienten i första rummet.

Det är dock bättre med en sjukvård som styrs av politiker som genom val har tilldelats ett förtroende än av privata vårdutövare som ställer sin egen plånbok främst, en sjukvård med offentligt anställda som visar förståelse och professionell yrkeskunnighet och som sprudlar av nytänkande. Politikernas styrande och personalens prestationer har lett till världens resultatmässigt bästa sjukvård med låg spädbarnsdödlighet, låg självmordsfrekvens och hög levnadsålder.

Det som kallas för fri etableringsrätt är i själva verket en tvångslagstiftning för landstingen. De tvingas betala privata vårdgivare och har då mindre pengar kvar till den vård som riktas till alla. Då är det inte längre patienternas behov utan patienternas plånböcker som har makten över vården. Det är förödmjukande att tvingas visa vilken slags privat sjukförsäkring man har för att få vård. Det är då inte längre kvalitén som bestämmer valet av vårdgivare men patientens betalningsförmåga som avgör vilken vårdgivare han kan välja och vilken slags vård han erbjuds.

Fri etableringsrätt har alltid funnits inom vården, däremot har Landstingen kunnat bestämma om den skulle vara finansierad med skattemedel eller inte. Att sjukvården i Landsting som har mycket vakanser i primärvården skulle bli bättre när de dessutom måste konkurrera med privata vårdgivare om personalen säger emot sig själv. När vi dessutom ska locka utländska patienter till att nyttja den svenska sjukvården, gör det definitivt inte saken bättre.

Skandalerna kring privata vårdgivare, där plånboken i stället för patientens vårdbehov har fått styra, har varit många.

Callcenterpersonal har belönats efter antalet avverkade samtal, barn har vägrats vård på barnsjukhus och dyra patienter har fått stå i kö när billigare har fått förtur.

Tvångsfinansiering av vinstdriven verksamhet med skattemedel finns för friskolorna, nu införs den också i sjukvården. När ska den principen med tvångsfinansiering genomföras för de övriga kommunala verksamheterna inom vård, omsorg, fritids, dagis, friskvård, rehabilitering m m?

Kick Leijnse (V)

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons