Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill behålla Duveds skola

Under våren inkom en ansökan från Prolympia att starta en friskola i Duved. Åre kommun skulle få möjlighet att yttra sig över ansökan.

Annons

 Inom den socialdemokratiska oppositionen har vi i ett tidigt skede tagit ställning emot en friskoleetablering.

På föräldramöten, i nämnder och styrelser har vi ständigt frågat om borgarnas vilja kring en friskoleetablering. Till svar har vi fått att alliansen inte tagit ställning än men att det i princip är bra med friskolor, men inte överallt. Mer tydliga svar än så har borgarna inte kunnat ge.

Innan de tog ställning ville de dock invänta en utredning från tjänstemännen på kommunen. Tjänstemannaskrivelsen var väldigt tydlig och säger att det inte fungerar med stora friskoleetableringar i Åre kommun. Konsekvenserna av en friskoleetablering skulle bli allt för stora för den kommunala skolan och det skulle medföra ytterligare nedläggning av skolor.

Efter tjänstemännens utredning lyckas äntligen borgarna ta ställning. Nu önskar de en etablering av friskola i Duved! En vilja som går helt emot tjänstemännens utredning och återigen har man inte hört sig för vad medborgarna önskar. Har borgarna varken läst eller lyssnat? Var har Ni varit de senaste månaderna?

Vi socialdemokrater tycker att barn och elevers lust att lära bäst tas tillvara där många intressen får sitt utlopp. En friskola med inriktning på idrott blir alldeles för ensidig för det stora flertalet av barn/ elever som bor västerut i vår kommun. En etablering av friskola i Duved skulle ju faktiskt enligt borgarna innebära att den kommunala skolan läggs ner och närmsta kommunala f-9 skola skulle vara i Mörsil, 10 mil från Storlien!

Vi socialdemokrater delar inte den borgliga majoritetens uppfattning om att en etablering ska ske av en f-9 friskola i Duved. Vi tänker inte medverka till att lägga ner Duveds skola, vi vill behålla den och det tänker vi kämpa för!

Anna-Caren Sätherberg (S)

Kommunstyrelsens 2 vice ordförande

Peter Bergman (S)

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons