Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi röstar för den svenska modellen

På söndag är det val till EU-parlamentet. För oss medlemmar i Byggnads är det självklart att rösta. Vi har fler anledningar. Det har du också.

Annons

 Främst handlar det om att den svenska modellen på arbetsmarknaden är utsatt för hot. Detta kan vi ändra på genom att sätta rätt politiker i EU-parlamentet.

Vi inom Byggnads anser att lika lön för lika arbete ska råda på våra arbetsplatser. Tyvärr är det inte så på alla håll.

Bredvid oss på byggarbetsplatsen står det snickare från Lettland, Polen eller Estland och utför samma arbetsuppgifter som våra medlemmar, men bara för att han eller hon kommer från ett annat land får han eller hon sämre betalt. Det är resultatet av att oseriösa byggföretag konkurrerar med löne- och villkorsdumpning. Så ska det givetvis inte vara. Det kommer vi aldrig acceptera.

Tyvärr riskerar detta problemet bli ännu värre och kan komma att påverka alla löntagares villkor. I december 2007 kom EG-domstolen med sitt utslag i det så kallade Lavalmålet. Bakgrunden är Byggnads tog kampen för de lettiska byggarbetarna vid ett skolbygge i Vaxholm. De fick arbeta för löner långt under de kollektivavtal som gäller i den svenska byggbranschen.

Vi valde att strida för att förhindra lönedumpning och vi valde att strida för de lettiska byggnadsarbetarnas rätt att komma till Sverige och arbeta på lika villkor.

EG-domstolens dom har lett till allvarliga konsekvenser på den svenska arbetsmarknaden.

Som det är nu har vi en situation där svenska kollektivavtal inte gäller för utländska företag på svensk arbetsmarknad och att domen har öppnat upp för lönedumpning, inte bara i Sverige, utan i hela Europa. Detta är fullständigt oacceptabelt. Vi kan inte ha en situation där utländsk arbetskraft riskerar att bli utnyttjad.

Men läget är inte hopplöst. Vi kan inte byta ut den svenska regeringen, ännu, men EU-kommissionen ska bytas ut och då gäller det att rösta in parlamentariker som endast kommer godkänna nya kommissionärer som är villiga att genomföra nödvändiga förändringar.

Nu måste alla goda krafter förenas, både i Sverige och inom EU, för att göra allt som behövs för att eliminera konsekvenserna av EG-domen. Vi kan inte acceptera att marknaden och den fria rörligheten har större tyngd än grundläggande rättigheter för Sveriges och Europas löntagare.

Vi kan inte vänta och stillatigande se på vad som händer. Det är nödvändigt att agera nu, på alla nivåer och på alla sätt. Vi måste tydligt markera att på den svenska arbetsmarknaden ska svenska kollektivavtal gälla för att förhindra lönedumpning.

Vi ses vid valurnorna på söndag.

Politiska gruppen

Byggnads Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons