Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem behöver landstinget?

Är vårdpersonalen till för att tillfredställa landstingsadministratörernas sysselsättningsbebov? Ja, så illa är det nog i Jämtlands läns landsting, där man har över 360 administratörer på ett befolkningsunderlag på strax under 130 000, ungefär lika många som bor på Södermalm i Stockholm.

Annons

I vårt landsting går det dubbelt så många strateger, assistenter och ”processägare” per medborgare som i Halland. Landstingsadministrationen är snart helt självgående. Sjukvårdspersonal eller patienter behövs inte, administrationen snurrar på av egen kraft.

Ett exempel: Man går ut i tidningarna med helsidesannonser och döper om svininfluensan till den Nya influensan. Folk ringer till hälsocentralerna och frågar om man ska vaccinera sig även mot denna. Sjukvårdspersonal får sitta i dagar och förklara att svininfluensan och den nya influensan är samma sak. Jordens övriga befolkning kallar den för det den en gång döptes till, svininfluensan. Sjukvårdpersonal får här utföra enklare administrativa uppgifter i stället för att arbeta med kvalificerad sjukvård. Nu när man ska spara 200 tjänster så ska man naturligtvis minska administrationen med 200 tjänster, det kommer inte att försämra sjukvården i Jämtland. Skingra byråkraterna och använd pengarna till vården!

Landstingen är en kvarleva från svunnen tid som måste avvecklas snarast Börja med att skilja landstinget från sjukvården.

Statsvetaren Tommy Möller säger ”som demokrati betraktad är landstinget en anomali i det svenska systemet, en politisk blindtarm”. Kan alltså opereras bort utan komplikationer.

En före detta landstingsdirektör, Monica Olin Wikman, berättar att hon aldrig upplevt en organisation som är så ogenomskinlig för medborgarna, så inåtvänd och så präglad av politisk inavel som landstinget.

Stefan Sallerfors, f.d. vd för Helsingborgs sjukhus skrev: ”att leda ett sjukhus som styrs av politiker är som att driva ett italienskt bolag som ägs av tredje generationen. En massa kusiner slåss inbördes och vet knappt vad företaget sysslar med”.

Maciej Zaremba, DN-journalisten som fick Stora journalistpriset 2005, skriver följande om Jämtlands läns landsting: ”Principryttare av första ordningen tycks de vara, de jämtländska sjukvårdspolitikerna och deras administratörer.

Den underliggande aldrig utsagda förklaringen är att här har vi att göra med människor med storhetsvansinne och medioker intellektuell utrustning”.

Lägg ner landstinget!

Harald Ramberg

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons