Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför avveckla kärnkraften?

Sverge har nått långt i ansträngningarna för att ta ett ansvar för jordens klimat. Under senaste åren har utsläppen av växthusgaser minskat samtidigt som den ekonomiska tillväxten har ökat i vårt land.

Annons

En viktig förklaring är att vår energiproduktion, till skillnad från i många länder, inte är baserad på fossila bränslen som kol och olja. Alliansregeringen har under mandatperioden träffat en betydelsefull energiöverenskommelse.

Den öppnar upp för att befintliga reaktorer som fasas ut kan ersättas också med modernare reaktorer med större effekt.

Tillstånd skall kunna ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd. Dessutom avskaffas avvecklingslagen och förbudet mot nybyggnad i kärntekniklagen tas bort. Till detta ska läggas en mycket kraftig satsning på förnybar energi i hela EU. Alliansen är överens med vänsterpartierna om att vi ska ha höga målsättningar för att minska utsläppen av växthusgaser. Däremot finns det viktiga skillnader i hur målen ska uppnås på bästa möjliga sätt.

Skillnaderna har intensifierats sedan Alliansregeringens energiöverenskommelse träffades. Den visar tydligt att det numera är Miljöpartiet som fått störst genomslag för sin klimatpolitik hos oppositionen. Mot Alliansens överenskommelse står det lika tydliga beskedet från Mona Sahlin om att kärnkraften istället borde avvecklas. Det är två oförenliga positioner som kommer att utgöra en av de allra skarpaste konflikterna i svensk politik under lång tid framöver.

Oppositionspartierna vill avveckla en miljövänlig trygg och billig energikälla till förmån för någonting som de inte vet vad det är. Naturligtvis ska vi spara energi genom smarta lösningar. Och visst kommer förnybara energikällor att spela en ännu viktigare roll i framtiden. Samtidigt går det inte att komma ifrån att kärnkraften är en grundpelare för den svenska elförsörjningen med nära hälften av dagens elproduktion. Oppositionen har nu lovat gemensamma besked i energifrågan. De har också öppnat för att stänga fler reaktorer, något som Miljöpartiet länge agerat för. Hundratusentals människor i vårt land arbetar i sektorer som på olika sätt är beroende av en trygg energitillförsel till rimliga priser. Långsiktiga och konkurrenskraftiga spelregler är en förutsättning för att värna jobben.

En relevant fråga till oppositionspartierna är: Varför vill ni avveckla en kärnkraft som är miljövänlig och som har ett starkt stöd hos det svenska folket?

Saila Quicklund (M)

Länsförbundsordförande och Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons