Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad finns kvar av partikärnan?

Annons

Centerpartiets ledare, Maud Olofsson, la sig platt för kärnkraftslobbyismen. Tro inte att anhängarna av kärnkraft kommer att nöja sig med detta avsteg från centerpartiets tidigare hårda hållning gentemot kärnkraft. Nästa fas på vägen mot kärnkraftssamhället, som redan är inledd, är att agera för uranbrytning i Sverige.

Centerpartisterna Eva Hellstrand, Undersåker, Karin Stierna, Gåxsjö, och Maria Söderberg, Rödön, försvarar i tisdagens LT uppgörelsen inom den borgerliga alliansen och bedyrar samtidigt att de kommer att fortsätta kämpa för att stoppa alla planer på uranbrytning i Sverige.

Centerns riksdagsledamot från Jämtland, Per Åsling, gjorde likadant i lördags.

Det kommunala vetot mot uranbrytning påverkas inte av centerns kovändning i kärnkraftsfrågan, bedyrar Per Åsling.

Uranbrytning ödelägger enorma markområden för generationer framåt. Bland annat frigörs radioaktiva substanser vid brytningen. Hanteringen av uran är en fara för människor, djur och miljö.

Centern ansluter sig till lobbyisternas doktrin att svensk industri står och faller med kärnkraft, men den smutsiga och miljöförstörande hanteringen som uranbrytning innebär får andra länder stå för. Tala om dubbelmoral.

Centerpartiet har sedan decennier tillbaka haft och har fortfarande ett starkt stöd i Jämtland. Nu när, förre centerledaren och statsministern, Torbjörn Fälldins en gång så glödande motstånd mot kärnkraft inte längre har stöd inom centern och nya reaktorer ska laddas så finns väl inget som hindrar att uranet bryts där centern har ett starkt fäste, nämligen i Jämtland.

Det kommunala vetot mot uranbrytning som bland andra Per Åsling hävdar skulle vara en garanti mot framtida miljöingrepp i Jämtland behöver ju inte användas. Dessutom kan lagen ändras.

Nya centerpartister rättar snart in sig i ledet bakom Maud Olofsson. Denna storstadscenter anser regeringsmakt och ministerposter vara viktigare än att förstöra lite mark i en landsdel som ständigt avfolkas.

Därmed är vägen öppen för marschen in i kärnkraftens förlovade paradis och det kan inte Per Åsling eller Eva Hellstrand med flera göra något åt. Uppgörelsen inom regeringsalliansen är bara det första steget. Ett steg där kärnkraftslobbyn tog hem segern

”Ingen ministerpost är så viktig att jag dagtingar med mitt samvete”, sade en gång Torbjörn Fälldin. Det är uppenbarligen nya tider nu och ett annat centerparti.

Lennart Svensson

Journalist och samhällsanalytiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons