Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är din försäkring värd?

Du som försäkrad hos Länsförsäkringar tror säkert att du har ett bra skydd. Men vad händer om du och Länsförsäkringar har olika åsikt om ersättning för ett försäkringsfall?

Annons

Förmodligen måste du då anlita en advokat för att hävda din rätt. Som tur är finns det i din försäkring ett så kallat rättsskydd som ger dig möjlighet att processa, visserligen med en självrisk på vanligen 20 procent, men det får man väl riskera. Det visar sig också att det finns ett maxbelopp, ofta vanligen 100000 kronor, men det är ju mycket pengar så det ska väl räcka.

Tyvärr det gör det nog inte. Här i Jämtland anlitar Länsförsäkringar ombud från södra Sverige, medförande dyra resor och ersättning för vad som kallas tid-spillan. Länsförsäkringar Jämtland anser att juristerna i Jämtland inte är tillräckligt kompetenta för att företräda bolaget.

Länsförsäkringar Jämtland för hellre ut dina försäkringspengar från länet.

Nu finns det dock kompetenta advokater även i Jämtland men det är ingen garanti för att du vinner. Försäkringsärenden är ofta svåra att förutse utgången i. Om du förlorar är risken stor att du också måste betala några hundratusen kronor trots ditt rättsskydd hos Länsförsäkringar.

Nyss kom en dom från Svea hovrätt där Länsförsäkringar var part. Det handlade om en flicka som när hon var sexton år 1993 var med om en mycket allvarlig trafikolycka.

Länsförsäkringar ansåg att hennes skador inte hade samband med olyckan. Länsförsäkringar förlorade i tingsrätten men överklagade till hovrätten. Bara flickans kostnader låg på närmare 400000 kronor. Förmodligen var Länsförsäkringars krav på rättegångskostnader minst lika höga.

Tack och lov så förlorade Länsförsäkringar, annars hade flickan varit ruinerad för resten av sitt liv trots Länsförsäkringars rättsskydd.

Det är märkligt att Länsförsäkringar Jämtland marknadsför försäkringar med ett rättsskydd som inte räcker för en tvist mot Länsförsäkringar Jämtland. Jag vill påstå att det är fråga om rena lurendrejeriet.

Mats El Kott

 

Vi vill klarlägga några fakta kring insändaren från jurist Mats El Kott.

Gällande maxbelopp som utbetalas till privatkund i samband med rättstvist höjdes för några år sedan till 150 000 kronor. Belopp och villkor för rättsskydd är klart jämförbara med övriga försäkringsbolag. På den punkten skiljer sig alltså inte Länsförsäkringar Jämtland från sina konkurrenter.

När vi anlitar ombud i frågor som rör rättsskydd anlitar vi dels:

lokala ombud, dels

egna jurister inom Länsförsäkringsgruppen.

Av erfarenhet vet vi att kostnaden för att anlita egna jurister inte blir dyrare än att anlita lokala ombud. Vi poängterar även att vi inte har lagt någon värdering på vilken kompetens lokala ombud besitter.

Det försäkringsfall som åberopas kommenterar vi inte av policyskäl i media.

Det tillhör undantagen att tvister som rör försäkringsärenden måste dras i domstol. I de allra flesta fall kan vi hantera våra åtaganden på ett för kunden tillfredsställande sätt.

Anna-Karin Kask
vd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons