Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)i har inte entreprenörsskäck

När Jens Nilsson (S) och Katarina Nyberg Finn (S) i LT påstår att Vänsterpartiet felaktigt kallar det privatisering när privata företag övertar driften av välfärden, kan man undra vad de vet som inte vi vet.

Annons

Är Attendo Care och Carema i själva verket offentliga bolag? Blir vinsten som de gör genom sin verksamhet till välfärd i den gemensamma sektorn?

Nej, visst är det så att ”kommuner och landsting” i sig inte är någon garanti för gott utförda vård- och omsorgstjänster. Men det är inte det privata ägandet och möjligheten till profit på äldres behov av välfärd heller.

Bäst på att ge god välfärd är människor som känner sig motiverade, hängivna sin uppgift och behövda och som ges möjlighet att utveckla verksamheten efter eget omdöme. Det bör vara den offentliga välfärdens strävan att anställa de bäst lämpade och ge dem utrymme att driva och förbättra verksamheten.

För att lyckas gäller det att kommunen utnyttjar sin storlek till att skapa en flexibel arbetsorganisation, att löner och arbetsvillkor är goda och att man lyssnar lyhört till anställdas åsikter.

Vi i Vänsterpartiet är inte ”rädda för entreprenörer”. Vi är övertygade om att de driftiga personer som lyckas skapa en bättre välfärdsorganisation – i privat såväl som i offentlig regi – gör det av personlig övertygelse mer än av vinstbegär. Men för privata vårdbolag är avtal med kommunen ren business. Det handlar om att göra vinst på en marknad.

Vi föredrar ett positivt utbyte mellan kommunen, medborgarna och fackligt aktiva framför det mellan kommun och privata bolag. Striden om välfärden handlar om såväl ekonomi som ideologi, och det är förvånande att det på lokal nivå inom socialdemokratin verkar saknas en kritisk diskussion om detta.

Vi menar att det är viktigt att besvara regeringens attacker mot välfärden med ett envist och välgrundat försvar av den gemensamma välfärden. Vi gör det helst i ett framåtsyftande samarbete med Socialdemokraterna.

Nisse Sandqvist,

Vänsterpartiet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons