Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranbrytning är ingen parentes

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att det kan bli aktuellt med uranbrytning i Norrlands inland. Anledningen skulle vara att kärnkraften kommer att finnas kvar en tid, förutsatt att man förlänger kärnkraftsparentesen. Reinfeldt ser det som logiskt eftersom det inte finns alternativ till kärnkraften.

Annons

Vad det gäller ersättning av kärnkraft så håller vi inte med.

Enligt rapporten ”Faktaunderlag till Naturskyddsföreningens konferens Halva energin-hela välfärden”, gjord av Sweco kan man halvera Sveriges elkonsumtion genom effektiviseringar.

I dag står kärnkraften för cirka 50-60 procent av vår elproduktion. Detta innebär att vi kan effektivisera bort kärnkraften utan att ersätta den. Om vi dessutom lägger till resonemanget att vi, enligt energimyndigheten, har ett elöverskott så är det svårt att se vari problemet ligger. Observera att vi inte har nämnt den elproduktion som förnyelsebara energislag ger.

Att starta med uranbrytning rimmar dessutom dåligt med ett uttryck som kärnkraftsparentes, de ingrepp som en sådan aktivitet orsakar är så betydande att man måste se dessa verksamheter över mycket lång tid för att överhuvudtaget kunna rättfärdiga dem.

De risker som det orsakar är dessutom mycket stora, vilket i sig gör det oförsvarligt och oansvarigt.

Att bryta uran kommer dessutom att vara rent kontraproduktivt i arbetet med att avveckla kärnkraften, högst troligt är att om dessa brytningar kommer till stånd så blir de att argument för kärnkraftsförespråkarna.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns så många osäkerhetsfaktorer i kärnkraften och uranbrytningen och att miljöfrågor handlar om mycket mer än klimatfrågan.

Alliansen lutar sig mot att det kommunala vetot ligger kvar, frågan är dock hur länge om man öppnar för uranbrytning i Sverige, det finns stora risker när det börjar handla om mycket stora summor i investeringar.

Om man däremot på nationell basis har bestämt sig för att kärnkraften skall skrotas finns det ett större värde i det kommunala vetot.

Det handlar om att våga ta beslutet att vi ingen kärnkraft skall ha och sedan agera därefter.

Möjligheterna finns.

Miljöpartiet de gröna i Östersund

genom Bosse Säll och Anna Hildebrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons