Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlätta för fortsatt jobb

Annons

Sverige har länge haft en stor och kompetent outnyttjad resurs i den äldre delen av vår befolkning. Vi har varit allt för dåliga på att uppmuntra människor med viljan och förmågan att fortsätta med sin sysselsättning när man blivit äldre. Om ingen ändring sker kommer detta att medföra stora konsekvenser. Om mindre än tre år förväntas fler gå i pension än som tar steget ut på arbetsmarknaden. År 2012 blir i runda tal 123 000 svenskar 65 år, samtidigt som 119 500 fyller 18 år. Pensionärernas övervikt i antal fortsätter sedan att stiga raskt fram till år 2020.

Moderaterna tillsatte med anledning av detta en utvecklingsgrupp som fick i uppgift att lämna förslag på hur partiets budskap och politik för äldre kan förnyas. Med utgångspunkten i att Sverige måste behålla sin arbetskraft längre, har denna utvecklingsgrupp i rapporten ”En politik för äldre” nyligen presenterat sina förslag.

Bland annat föreslås ett förhöjt jobbskatteavdrag redan från 63 års ålder, med ytterligare förstärkning vid 67 år. Detta är en reform som behövs. Den innebär att den som är 63 år och har en inkomst på 21 000 kr får ett jobbskatteavdrag på 2 291 kr i månaden, dvs nästan dubbelt så mycket som övriga åldersgrupper får. Från 67 år föreslår vi en ytterligare skattesänkning. År 2020 kommer en femtedel av befolkningen att vara 65 år eller äldre. Det är en fördubbling jämfört med 1950-talet.

Genom att införa ett förhöjt jobbskatteavdrag vid 63 års ålder uppmuntras den relativt stora grupp som i dagsläget väljer en tidig pensionering att arbeta vidare några år.

Det innebär för den enskilde att inkomsterna blir högre under den tid som man jobbar kvar, samt att pensionen blir högre när man väl går i pension. För samhället innebär det att kompetens inte går förlorad och att vi står starkare när krisen är över.

Marianne Watz, m

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons