Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolgfors vingklipper försvaret

/

Försvarsminister Sten Tolgfors beskylls på LT debatt 26 juni för att fara med halvsanningar. Det är värre än så. Tolgfors saboterar den försvarsförmåga som vi mest behöver.

Annons

Den framtida Tolgfors vill att alla förband i insatsorganisationen – som omfattar 28 000 personer – skall kunna lösa både nationella och internationella uppgifter. De senare innebär fredsframtvingande insatser efter kort varsel, här och nu. Det är bara NATO som kan leda sådana operationer och därmed diktera kraven på beredskap och omedelbar stridsförmåga.

Detta har två oundvikliga följder:

Tolgfors försvarsbudget kommer att spricka.

Satsningen på ”här och nu” kommer att förhindra  en ökning av försvaret i framtiden. 

En ökning av försvarsförmågan kan behövas redan vid måttlig försämring av läget.

Sverige är nämligen redan ett militärt vacuum och kommer så att förbli om Tolgfors får råda.

Denne skryter med att Sverige kommer ha 8 armébataljoner och 100 JAS-plan. Eftersom han vill ha 2 bataljoner ständigt i utlandstjänst räcker resten knappast till mer än att försvara de flygbaser som behövs för att betjäna de flygdivisioner som Tolgfors förmår att bemanna och beväpna.

Följen blir:

Det territoriella försvaret blir svagt. Inte ens hemvärnet – 22 000 personer – blir rikstäckande, vilket det var för 10 år sedan, med över 100 000 personer.

Tolgfors storvulna löften om att bistå våra grannar i farans stund ekar ihåligt.

Tolgfors låter avskaffa värnplikten och hans försvar bygger på ett frivilligsystem som är oprövat, konjunkturkänsljgt och sårbart.

Trots obestridlig verbal förmåga lyckades Tolgfors inte nå enighet i riksdagen. Regerings förslaget fick visserligen majoritet men den var knapp : 153–150. Tolgfors har lyckats splittra nationen i försvarsfrågan. Det kommer säkert att noteras i vår omvärld.

Den stora NATO-övningen Loyal Arrow under första hälften av juni, med bas i Luleå, var enligt Tolgfors värdefull . I Norrländska Socialdemokraten skrev han att övningen stärker Sveriges försvarsförmåga och han visade sin ynnest genom att avlägga visit på det brittiska hangarfartyg som låg utanför Luleå.

Övningen -– och Tolgfors positiva reaktion på den – är provokativ. Motsättningarna i Barentsområdet ökar.

Tolgfors lyckas med konststycket att öka försvarsbehovet i framtiden samtidigt som han saboterar det.

Carl Björeman

Generallöjtnant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons