Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips som gör moppen säkrare

/
  • Det krävs i dag ingen som helst trafikutbildning för att köra en moped klass II. Från och med oktober 2009 gäller skärpta regler för båda mopedklasserna.Foto: Scanpix

Försäljningen av nya mopeder har tredubblats sedan år 2000 och mopedolyckorna ökat kraftigt. De senaste fyra åren dog 66 personer i mopedolyckor.

Annons

Antalet allvarligt skadade räknas i tusental. Majoriteten av de skadade och omkomna är 15–17 år. Både ungdomar och föräldrar vet att det är farligt att köra berusad eller en trimmad moped, men få känner till den ekonomiska risken – att en olycka kan bli en skuldfälla.

Moped ger ökad rörelsefrihet och många flickor och pojkar önskar sig en moppe och ett förarbevis när de fyller 15. Friheten är dock förenad med faror. Den typiska dödsolyckan på moped är en 15-årig pojke på trimmad moped som kör rakt in i en personbil i en korsning. Mopedisten tappar hjälmen och omkommer av skallskadan. Var fjärde dödsolycka är alkoholrelaterad. I knappt varannan har man kunnat konstatera att mopeden varit trimmad.

Att köra en trimmad moped är olagligt och kan kosta föraren stora pengar. Det betraktas som olovlig körning och ger böter. Men den stora ekonomiska risken kommer av att den som kör en trimmad moped, eller berusad, inte täcks fullt ut av sin försäkring. Dessutom kan det medföra att man får vänta med att få körkortstillstånd för bil.

Det finns två typer av mopeder. Moped klass I, ”EU-moppen”, får köras i högst 45 kilometer i timmen. För att få köra en sådan krävs att du är minst 15 år och har körkort, traktorkort eller förarbevis. Mopeden ska ha en registreringsskylt bak. Den andra mopedtypen, klass II, får köras av den som fyllt 15 år.

Maxhastigheten är 25 alternativt 30 kilometer i timmen. Det krävs i dag ingen som helst trafikutbildning för att köra en moped klass II. Från och med oktober 2009 gäller skärpta regler för båda mopedklasserna.

FMK ger följande tips till den förälder som vill skydda sitt barn:

Förhindra trimning. Hör med mopedförsäljaren om hur  man kan hindra att mopeden trimmas. Minst 55 procent av dagens mopeder är trimmade. Se upp för oseriösa försäljare, som ofta erbjuder tips eller utrusning för att trimma mopeden. Provkör sedan moppen eller be någon vuxen bekant att göra det med jämna mellanrum, för att kolla att den inte trimmats.

Välj utbildning aktivt. Både trafikskolor och olika motororganisationer har tillstånd att utbilda till förarbevis. Kontakta dem och kontrollera kvalitén. Billigast är inte alltid bäst i längden.

Kräv nykterhet. Var fjärde person som dör i en mopedolycka har alkohol i blodet.

Skaffa extrahjälm. Brukar ditt barn skjutsa kamrater – se till att det finns två hjälmar. Varannan som omkom på en moped klass två saknade hjälm vid olyckstillfället.

Förklara de ekonomiska riskerna. Försäkringen gäller inte fullt ut om en moped är trimmad och/eller om föraren är berusad. Vagnskadeförsäkringen gäller inte och ersättning för personskada blir sannolikt lägre.

Om tredje person skadas kan föraren bli ersättningsskyldig. Skadas eller dödas en passagerare kan beloppen bli höga och ta en livstid att betala.

Vi föräldrar har ansvaret för att våra barn inte utsätter sig själva och andra för faror i trafiken.

Göran Westman

FMK:s styrelse

Sven-Gunnar Olsson

FMK Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons