Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska modellen omfattar alla

Nu finns det äntligen på pränt i en vetenskaplig avhandling. Forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett skriver i sin bok ”Jämlikhetens ande”, det som alla begriper, men ingen talar om. Den svenska modellen vinner i längden.

Annons

Vad är då den svenska modellen? En av förklaringarna till uttrycket finner man så långt tillbaka som i Saltsjöbadsavtalet mellan LO och SAF 1938.

Men det är så mycket mer, det är hela uppbyggnaden av samtal och förhandlingar mellan två starka parter på arbetsmarknaden. Det är efterkrigstidens uppbyggnad av Sverige med en stabil arbetsmarknad där det råder fredsplikt under pågående avtalsperiod.

Den Svenska modellen beskriver också den politiska viljan från socialdemokraternas sida att bygga upp ett samhälle som har plats för alla oberoende klass och bakgrund. Den beskriver ett samhälle där det är möjligt att överleva även vid sjukdom, arbetslöshet och förtidspension.

Man talar internationellt om Sverige som ett föredöme där parterna på arbetsmarknaden tar ansvar för samhällsutvecklingen genom förnuftiga avtal som verkar för en låg inflationstakt och ökad köpkraft. Detta medverkar till lägre löneklyftor.

Där inte parterna räckt till har regeringar gått in och medverkat till lagstiftning på arbetsmarknadsområdet men fortfarande på ett sådant sätt att balansen fortfarande finns kvar.

Sammantaget har detta under decennier gjort Sverige till ett bra land att leva i. Om man gör en analys av omvärlden så har Sverige varit jämlikt. Vad betecknar då ett jämlikt land?

Hög medellivslängd Låg spädbarnsdöd Låg mental ohälsa

Låga inkomstklyftor Jämställdhet

Få överviktiga

Hög utbildningsnivå Få tonårsfödslar

Låg kriminalitet

Låg inflation

Hög facklig organisationsgrad

Hög reallöneökning

Dessa uttryck är givetvis relativa men vad man klart kan konstatera är att den nedmontering som nu pågår i Sverige av det sociala välfärdssystemet är ett hot mot allt detta som landet Sverige och dess invånare skapat under begreppet Den svenska modellen.

Det som går snabbt att rasera kommer att ta många år att bygga upp. Den enda vägen framåt är till ett mera jämlikt samhälle. Det tjänar alla på, oberoende av ålder, kön, etnisk tillhörighet eller inkomst.

Vilka partier som driver dessa frågor åt vilket håll lämnar vi med varm hand till 2010 års viktigaste invånare i Sverige nämligen väljarna att avgöra.

Roger Johansson, Roland Eriksson, J-E Sjölander, Sven Persson och Conny Matsson

GS facket avdelning 14, Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons