Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprit ofta med vid våld

”Vansinnesdåd”, ”Fotbollshuligan i vilt slagsmål”, ”Lägenhetsbråk”. Mediernas rapportering om våldsbrott berör oss alla. En gemensam faktor i nästan alla våldsbrott, som inte diskuterats mycket, är alkoholen. Att personen som gjort handlingen också varit alkoholpåverkad, nämns bara i förbifarten.

Annons

Varken politiker, rättsväsende eller medier har varit särskilt intresserade av alkoholens roll.

Fakta talar dock sitt tydliga språk:

I en undersökning från Brottsförebyggande rådet framgår att våldsverkare i åtta fall av tio är påverkade av alkohol.

”Risken för att psykiskt sjuka begår våldsbrott ökar i ytterst liten utsträckning om de inte också missbrukar alkohol eller andra droger”, säger Seena Fazel, forskare vid universitetet i Oxford.

Hälften av alla livstidsdömda har alkoholproblem, och risken att en grov våldsbrottsling begår ett ytterligare brott ökar med hela 13 gånger efter alkoholintag.

På senare tid har allt fler börjat se kopplingen mellan alkohol och våld. I en undersökning som vi på IOGT-NTO låtit Novus Opinion göra så framgår att 90 procent av de 1 000 intervjuade personerna ser samband mellan alkoholkonsumtion och misshandel. Lika många anser att en minskning av alkoholkonsumtionen i samhället skulle leda till en minskning av antalet misshandelsfall.

Det är bra att många nu ser detta samband. Det kommer att öka insikten om behovet av en mer restriktiv alkoholpolitik.

Vill vi minska alkovåldet måste alkoholkonsumtionen minska. För att lyckas med det måste alkoholens tillgänglighet begränsas. Vi inom IOGT-NTO anser att det är viktigt att krogarna:

Begränsar öppettiderna. Då kommer fler kroggäster hem tidigare och dricker mindre.

Har noggrann koll på åldersgränserna. Då minskar risken att unga människor ska få problem.

Ser till att det inte överserveras. Då blir färre kroggäster fulla, stökiga och bråkiga.

Därutöver är det nödvändigt att kommunen arbetar aktivt med sitt alkoholpolitiska program. Programmet bör bland annat beskriva nödvändiga insatser för att minska tillgängligheten samt även hjälpinsatser för alla dem som drabbas av alkoholens konsekvenser. En mycket viktig del i det kommunala alkoholpolitiska programmet bör vara att begränsa antalet serveringstillstånd i kommunen.

Sammantaget leder dessa åtgärder till att färre drabbas av våldsbrott.

Det är viktigt att arbetet nu målmedvetet inriktas på att minska alkoholkonsumtionen. Det är så en stor del av våldet kan stoppas. IOGT-NTO hjälper gärna till i det arbetet.

Sven-Olov Carlsson

Förbundsordförande för IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons