Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarnas bedrövliga misstro mot friskolor

Öppet brev till Robert Uitto: Den 29-31 oktober kommer du som ombud för partidistriktet i Jämtland att delta i behandlingen av partistyrelsens förslag vid Socialdemokraternas kongress i Stockholm.

Annons

Vi har gått igenom partistyrelsens förslag och blir bedrövade över den misstro som Socialdemokraterna visar mot elever, föräldrar, patienter och äldre. Socialdemokraternas partistyrelse vill riva upp Apoteksreformen.

Man avvisar fri etablering inom vård och omsorg. Många motioner vill förbjuda vinster i vårdföretag och friskolor och vill dessutom införa ett kommunalt veto för friskoleetableringar. Riktigt så långt går inte partistyrelsen, men det obligatoriska samråd som föreslås kommer i praktiken att fungera som ett kommunalt veto. Förslagen bortser helt från det samband som finns mellan vinst, etableringsfrihet och valfrihet.

Att införa ett kommunalt veto mot friskolor skulle i praktiken göra det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, för friskolor att starta i S-styrda kommuner. Elevers och föräldrars valfrihet skulle krympa.

Samma gäller inom vården. Att ta bort etableringsfriheten inom vården och omsorgen är detsamma som att ta bort valfriheten. Vad ska patienten välja mellan om det inte finns flera olika vårdgivare? Resultatet blir att patienten återigen förpassas till väntrummet.

För Centerpartiet är det viktigt att människor själva kan påverka sina liv genom att välja skola, läkare och äldreomsorg. Alla är olika, har olika behov, olika önskningar och detta ska vara styrande när man fattar beslut i livets olika skeden.

För att man ska kunna välja är det nödvändigt att det finns alternativ i form av friskolor och privat drivna hälsocentraler.

För att alternativ ska uppstå krävs i sin tur att skolorna och hälsocentralerna har rätt att starta verksamhet (=etableringsfrihet). Dessutom ska det finnas möjlighet att göra vinst annars vill ingen etablera sig. Höga kvalitetskrav är ett måste endast då blir skolan/hälsocentralen ett intressant alternativ.

Detta samband mellan vinst, etableringsfrihet och valfrihet är uppenbar för alla utom för Socialdemokraterna och Västerpartiet.

Robert Uitto. Varför vill Socialdemokraterna gå till val på att avskaffa valfriheten för elever, föräldrar, patienter och äldre?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons