Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om vårt Apotek

/
  • Regeringens planer på utförsäljning av Apoteket får många att reagera. Foto: Scanpix

Annons

(www.räddaapoteket.nu) är en ideell kampanj som har som uppgift att informera om den planerade avregleringen av apoteksmarknaden, samt med hjälp av en namninsamling protestera mot denna.

Regeringen arbetar nu för fullt med att konkurrensutsätta och sälja ut Apoteket. Det finns dock stora brister i regeringens resonemang!

Tack vare Apoteket storlek och låga marginaler har vi redan idag bland världens lägsta läkemedelspriser. När Norge avreglerade apoteksmarknaden steg läkemedelspriserna med 27 procent på två år (prisindex steg med fem procent). Frågan är inte om läkemedel kommer att bli dyrare efter avregleringen, utan hur mycket dyrare de blir.

I dag är många apotek på glesbygden olönsamma, men kan drivas vidare tack vare att Apoteket AB inte är vinstmaximerande. På vilket sätt blir tillgängligheten bättre om det öppnas 100 nya apotek i Stockholms innerstad om apoteken i glesbygden samtidigt försvinner?

Apotekens oberoende och professionella service och rådgivning är en unik trygghet som vi svenskar har. Två av tre farmaceuter i Norge upplever en konflikt mellan professionella och kommersiella krav. Samtidigt har antalet receptarier per apotek minskat drastiskt i Norge och hela 40 procent upplever att arbetsbelastningen tidvis eller ofta är oacceptabel. Vill vi ha det så i Sverige?

Högkostnadsskyddet, som kommer att finnas kvar, kostar samhället idag över 20 miljarder kronor, men hela marginalen kommer trots allt samhället till godo. Efter privatiseringen kommer marginalen att betala privata aktörers vinster istället! Att skattepengar ska finansiera stora privata företag är inte acceptabelt.

Precis som att de flesta inser att konkurrens ofta är bra, så måste även den borgerliga regeringen svälja stoltheten och inse att ett väl fungerande statligt monopol i vissa fall faktiskt kan överträffa en privatiserad, avreglerad marknad.

Daniel Persson

Initiativtagare (www.räddaapoteket.nu)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons